DANES
24°C
11°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

Slovenski zajtrk in krokodilji sendviči

V petek, 17. novembra, smo se  otroci in malo večji otroci po slovenskih šolah in vrtcih posladkali z zajtrkom, kakršnega smo po naših domovih uživali pred nekaj desetletji. Rezine kruha smo si namazali z maslom in medom, zraven smo se razvajali z mlekom s slovenskih kmetij in grizljali smo jabolka. Pogovarjali smo se o dolgi poti žita, preden postane kruh pa o čebelah in medu. Otroci so povedali, da doma vsaj občasno še umesijo in spečejo kruh. Ostale postopke, povezane s pridelavo surovin za hrano, ki smo jo v petek pojedli, poznajo le redki, pa še to večinoma iz dokumentarnih oddaj. Osebnih izkušenj, ki smo jih bili deležni njihovi predniki, so bili deležni le redki. Učiteljica je otrokom povedala o jablanah, ki so rastle ob cestah, ko je hodila šolo in jih je za lačne popotnike že davno zasadila pametna cesarica Terezija. Povedali smo, da so pri žetvi pomagali tudi otroci in učiteljica jim je pokazala ureznino na prstu, spomin na žetev s srpom.

V naši dolini imamo sadjarsko kmetijo in tudi kmetijo z molznicami. Vsak dan si lahko natočimo njihovo sveže mleko na njihovem mlekomatu. Na robu vasi pa se oskrbimo z gajbicami sočnih jabolk. V vasi je kar nekaj čebelarjev, nad učilnicama prvih razredov stoji šolski čebelnjak.

Prvošolci smo si šolsko malico pripravili sami. Iz šolske kuhinje smo prinesli živila, iz katerih smo si sami pripravili zdrav obrok. Iz štručke, sira, rezine šunke in veliko raznovrstne zelenjave smo pripravili posebne sendviče za prvošolce. Ker smo jih pripravili sami, so nam še bolj teknili. Iz čisto vsakdanjih sestavin smo oblikovali igrive krokodilčke. Ugajali pa niso le našim želodčkom, temveč so bili tudi prava paša za oči.

1/3



Res, da je hrana pomemben gradnik zdravja, vendar vemo, da se moramo tudi igrati, da se dobro razgibamo, da ostanemo zdravi. V petek so za našo rekreacijo poskrbeli »taveliki« učenci. V telovadnici so nam prvošolcem pripravili zanimiv poligon. Dobro smo ga izkoristili. Dan slovenske hrane je hitro minil in bil nam je všeč.

Učenci 1. a in 1. b z učiteljicama Ireno in Mojco

Oglejte si tudi