Horjul

DANES
21°C
14°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

Horjul v mednarodnem projektu Erasmus+ "All for a Greener Europe"

Od septembra 2015 je naša šola vključena v mednarodni projekt Erasmus+ »All for a Greener Europe«. Poleg naše šole sodeluje v projektu še šest šol iz Walesa, Turčije, Nemčije, Poljske, Švedske in Italije. Glavna tema našega projekta »Vsi za bolj zeleno Evropo« je ekoturizem. V času sodelovanja bomo spoznavali turizem in njegov vpliv na okolje. Učenci in učitelji se bomo seznanili in se pogovarjali o oblikah turizma in odkrivali načine, da bi bila ta gospodarska panoga bolj okolju prijazna. Seveda se bomo dotikali tudi tem onesnaževanja in drugih vplivov na okolje ter tradicije in kulturne dediščine, ki sta pomembni za turizem. Sodelovanje v takem projektu bo našim učencem omogočilo predvsem realno in živo  komunikacijo v angleščini, kar bo seveda imelo vpliv na njihovo kvaliteto govornega sporočanja. Učenci bodo izboljšali tudi veščini branja in pisanja, ki sta izjemnega pomena za nadaljnje izobraževanje. Nenazadnje ima sodelovanje v takem projektu izjemen pomen za osebnostno in profesionalno rast učiteljev, ki lahko svoje izkušnje uporabljajo v svojem vsakodnevnem delu.

Dejavnosti, ki jih v življenje šole prinese tak projekt, so izjemno raznolike. Fotografiranje in opis bližnje okolice ter oblikovanje preproste turistične brošure s predstavitvijo kulturnih in naravnih znamenitosti našega kraja ter gostinsko ponudbo, kakor tudi možnostmi različnih dejavnosti, ki se ponujajo, so samo nekatere izmed njih. Učenci in učitelji imamo možnost odigrati vlogo dobrih gostiteljev mednarodnega srečanja, kar tudi predstavlja svojevrsten izziv. Skozi vse naloge ki jih bomo opravljali, bomo brez dvoma spoznali marsikaj novega, se marsičesa naučili in svoje izkušnje uporabili za pogumnejšo prihodnost.   

V oktobru 2015 se je odvilo projektno srečanje v Walesu, ki sta se ga udeležili dve predstavnici naše šole. Predstavili sta naravne lepote naše domovine in našo ustanovo.

Sonja Videčnik

Uvodno srečanje predstavnikov držav je potekalo v Walesu od 8. 11. do 14. 11. 2015. Prvi dan smo se srečali z županom mesta Abergele in ravnateljem šole Emrys ap Ivan.

1/3



Dopoldneve smo preživljali na omenjeni šoli, kjer smo spoznavali delovanje in utrip šole. Na konferencah smo se predstavniki držav pogovarjali o prihajajočih projektnih aktivnostih, zadolžitvah za posamezne države in o terminih prihajajočih srečanj, hospitirali pa smo tudi pri učnih urah.

Popoldnevi so bili namenjeni ekskurzijam. Spoznavali smo angleško pokrajino in znamenitosti. Obiskali smo državni muzej, gradova Bodelwydaun in Beaumaris, kraj z najdaljšim imenom na svetu –Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch in pravljično vasico Portmeirion …

Preživeli smo čudovit teden, pridobili nove izkušnje in spoznanja, ki jih bomo lahko uporabljali v svojem vsakodnevnem delu z učenci, pa še vreme nam je bilo naklonjeno. 

Tjaša Janša in Maja Prebil

 

Oglejte si tudi