Horjul

DANES
18°C
13°C
JUTRI
22°C
14°C
Oceni objavo

Na Lesnem Brdu bodo pili dobro vodo

Dobra pitna voda je za človeka ena od osnovnih pravic in tega se Občina Horjul dobro zaveda. S tem ko so pred leti prešli vsi vaški vodovodi v upravljanje občine, se je ta zavezala, da bo vodovodne sisteme vzdrževala tako, da bodo skladni s pravilnikom o pitni vodi in zahtevami, ki jih je s strani inšpekcijskih služb vedno več. Vodovodni sistem Lesno Brdo je bil pred leti samostojna enota, vendar njegov nadzemni izvir vode ni bil ustrezen, čeprav je priprava vode potekala preko UV-svetilke, ki pripravi vodo za uporabo. Ker se je ta sistem že pred leti povezal z novo zgrajenim sistemom v Podolnici, se je ponudila možnost, da se vodohran Lesno Brdo poveže z omenjenim vodovodnim sistemom. V ta namen je bila pod vznožje Lesnega Brda vgrajena nova črpalka, ki ima večjo zmogljivost od prejšnje in zagotavlja nemoteno dobavo vode.

Kljub naštetim ukrepom so se v vodi vodovodnega sistema Lesno Brdo še pojavljale koliformne bakterije, ki so kazale na površinsko onesnaževanje vode. Septembra 2017 smo zato na slepe vode vodovodnega sistema namestili ventile, ki preprečujejo mešanje stoječe vode s tisto, ki se vsak dan porablja. Ker pa smo želeli zadevi priti do dna, smo novembra začeli še s sanacijo vodohrana na "Frjačevem" griču. Sprva je bil predviden odkop vodohrana, ki bi ga potem hidro- in termoizolirali, vendar se je ob odkopu pokazalo, da je vodohran grajen še iz kamenja in so zunanje stene popolnoma porozne, kar omogoča pronicanje površinskih vod v vodno celico, kar predstavlja veliko tveganje za onesnaženje pitne vode. Zidarstvo Janez Sečnik s.p. z Butajnove, ki ima s tovrstnimi sanacijami veliko izkušenj, je tako vodohran zaopažilo, dodalo armaturo in z vodoodpornim betonom zabetoniralo zunanje stene, ki so zdaj gladke. V ta namen je bilo treba na določenih delih dostop do vodohrana urediti, saj je do zdaj tja peljala le ozka strma pot, ki pa ni bila ustrezna za dostop tovornjakov, ki prevažajo beton. Sledilo bo razopaženje in, če bodo vremenske razmere dopuščale, bomo vodohran še hidro- in termoizolirali. Pogodbeni izvajalec zemeljskih del pri vodovodih Janez Marolt s.p. pa bo nato še zasul objekt in poskrbel za drenažo okrog njega. Da bo sanacija popolna, se bo notranji del vodne celice premazal in ustrezno zatesnil, saj gladke stene pomenijo tudi lažje čiščenje in vzdrževanje objekta. 
S posegom, ki je bil predvsem zaradi geografske lege vodohrana precej zahteven in pogojen z vremenskimi razmerami, je bil narejen zelo velik korak k zagotavljanju pitne vode v naselju Lesno Brdo. Pred slabim mesecem je bila aktivirana tudi stalna klorirna postaja, ki bo poskrbela, da se bo dezinficiralo celotno vodovodno omrežje. V prihodnjem letu imamo v načrtu zamenjavo cevi od vodohrana do domačije pri Naglič, saj gre očitno za staro in nekakovostno alkatensko cev, ki povzroča vsakoletne defekte. V prvih mesecih naslednjega leta bodo prebivalci Lesnega Brda tako lahko že brez skrbi nazdravili z odlično pitno vodo.

Oglejte si tudi