Horjul

DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C

Aktiven dan v Deosovem Centru starejših Horjul

Horjul, 30. avgust – V Centru starejših Horjul v sodelovanju z Zavodom Aktivna starost dvakrat tedensko izvajajo starostniku prijazen projekt Aktivna starost. V družbo pa vabijo tudi vse domačine, starejše od 80 let, ki bi si želeli polepšati dan ter okrepiti svoje fizične in miselne sposobnosti. Prav njim je bil namenjen predstavitveni dan, imenovan Aktiven dan, ko so iz prve roke izvedeli, kaj program ponuja, komu je namenjen, kako poteka ter se že preizkusili v nekaterih vadbah.
Potrebe starejših ljudi po zdravstvenih storitvah so navadno nekajkrat večje kot pri mlajši populaciji, saj se v starosti skoraj neizogibno pojavijo bolezni in stanja, kot so vnetje sklepov, osteoporoza, zamašene žile, povišan krvni tlak, mravljinčavost, vrtoglavica in podobno. Nekatere od simptomov teh bolezni je mogoče lajšati ali celo preprečiti z redno telesno aktivnostjo, na to pa mnogi starostniki pogosto pozabijo. Pomena telesne aktivnosti se zavedajo v Centru starejših Horjul, kjer so pred dvema mesecema v sodelovanju z Zavodom Aktivna starost začeli dvakrat tedensko razvijati projekt Aktiven dan. Ta je posebej zasnovan za starejše od 80 let, ki si želijo z ohranjanjem in krepitvijo fizičnih in miselnih zmožnosti zagotoviti kakovostnejše samostojno življenje v domačem kraju. S tem namenom so v centru starejših pripravili tudi predstavitveni dan.
Zbrane, med njimi sta bila tudi župan Janko Prebil in direktorica občinske uprave Mojca Kucler Dolinar, je prijazno pozdravila direktorica Centra starejših Horjul Slavi Kosec. Dejala je, da se v domu trudijo za kakovostno bivanje varovancev. Zato so se lotili tudi projekta Aktiven dan, ki so ga začeli izvajati pred slabima dvema mesecema, vanj pa je zaenkrat vključenih pet varovancev. Spodbudila je prisotne, da se priključijo, saj je program prilagojen vsakemu posamezniku in strokovno voden. Poleg izobraženih zunanjih izvajalk strokovno pomoč nudi tudi domsko osebje, fizioterapevtka in delovna terapevtka, je povedala. Nato je bila beseda predana Urški Dolinšek, vodji projekta, ki se uspešno trudi program vpeljati v vse centre starejših, ki jih oskrbuje družba Deos, d. d. Predstavila je program in povedala, da je ta oblikovan z namenom starostniku omogočiti boljšo, kakovostnejšo, aktivnejšo starost ter čim kasnejšo nepokretnost. "Ko nehamo izvajati določene gibe in postopno začnemo opravljati vse manj gibalnih aktivnosti, začnejo naše mišice odmirati. Prvi znak, ki opozarja na odmiranje, je spotikanje, počasi pa se zgodi, da obsedimo, obležimo in motorične sposobnosti ena za drugo upadajo," je stanje povprečnega starostnika opisala Dolinškova in dodala, da iz večdesetletnih izkušenj lahko zagotovi, da se s programsko vadbo, ki je zasnovana za vsakega posameznika posebej, da preprečiti oziroma izboljšati stanje ob marsikateri bolezni, obrabi in življenje narediti bolj kakovostno. Sledila je predstavitev nekaterih vaj z Lizo Pucihar, fizioterapevtko in vodjo programa v Horjulu. Slednja je povedala, da v skupini vlada izredno pozitivno vzdušje, da se veliko smejijo in razgibajo popolnoma vse mišice. In tudi tokrat smeha ni manjkalo, kar pošteno je odmeval iz telovadnice, kjer so preostanek časa zbrani izkoristili za vadbo. Vaditeljici sta razdelili rekvizite in zbranim pomagali pri pravilnem izvajanju vaj ter predstavili mišice, ki se z določeno vajo krepijo ali celo prebujajo. Predstavitveni dan se je zaključil s kavico in v prijetnem pogovoru, ki smo ga izkoristili, da smo aktivne udeležence povprašali o mnenju in zadovoljstvu z vadbo, strokovnjakinje pa natančno to, kar morda zanima tudi vas.

 

Kako je zasnovan program?

"Vsak, ki se odloči za obiskovanje programa, najprej opravi fit svetovalnico, kjer strokovnjakinji predstavi svoja bolezenska stanja, poškodbe, okvare, motnje in podobno ter opravi vadbeni test. Na podlagi tega posameznik prejme vadbeni karton. Sledi obisk vadb v skupinici, ki se opravljajo glede na  individualne sposobnosti in stanja. Vadbeni program je sestavljen iz treh faz, in sicer aktivacije, kjer sprva poskrbimo za prebuditev mišic in ponovno odzivanje; sledi koordinacijski del, kjer je želja mišice povezati med sabo; in nazadnje je na vrsti faza pridobivanja moči, kjer se redno spremlja napredek posameznika."

Kolikšen je prispevek za program?

Udeleženec enkrat letno poravna vpisnino 15 evrov, s čimer si zagotovi članstvo v zavodu Aktivna starost in individualno obravnavo v okviru programa Aktiven dan. Mesečni prispevek udeleženca pa znaša 45 evrov. Program delno financira Zavod Aktivna starost, za občane Horjula pa bo v bodoče še nekoliko cenejši, saj je svojo soudeležbo in delno finančno spodbudo napovedal župan Janko Prebil.

1/9









Kako poteka Aktiven dan?

"Aktiven dan v centru starejših v Horjulu poteka dvakrat tedensko, ob ponedeljekih in sredah, v dopoldanskem času. Dan se vedno začne s kavo, nato sledi uvodno izobraževanje ali pogovor na temo, ki je pogojena z dnevno aktivnostjo, na primer dehidracija, različna bolezenska stanja ... Seznanimo se z njim in poučimo o načinu spopadanja z njo oziroma možnostih preprečitve. Sledi ura strokovno vodene vadbe, ki je prilagojena vsakemu posamezniku in poteka v skupini. Ta čas smo zelo aktivni in veliko pijemo. Drugi del pa je namenjen kognitivnim, zabavnim, miselnim, sproščujočim oblikam vadbe in to je tudi čas za druženje in sprostitev. Vsak Aktiven dan pa se zaključi s kosilom. Namen programa je sicer izboljšati kakovost življenja starostnikov, a cilj je, da se imamo v skupini lepo, kar pa smo v Horjulu že dosegli, čakamo le še, da se nam še kdo pridruži."

Kaj so o programu Aktiven dan povedali udeleženci?

"Res se imamo fino. Pristop je individualen in to je zame zelo pomembno, saj imam probleme z ravnotežjem in temu je prilagojen program. Radi hodimo, tako da je od srede do ponedeljka kar dolga."

"Vzdušje je izredno prijetno. Vsi, tako vaditeljici kot udeleženci, delamo z veseljem in nasmejani. Sta zelo prijazni in dojemljivi za kakršnakoli vprašanja. Osebno sem zelo zadovoljen. Res je užitek hodit in ta čas izredno hitro mine. Ker imam 86 let je zame zelo pomemben tudi tisti drugi del, kjer zadnje pol ure izvajamo miselne igrice, na koncu pa dobimo tudi domačo nalogo, ki sicer ni obvezna, a meni kot nekdanjemu šolniku v veliko veselje.«

Kako se lahko vključite?

Prijava je mogoča na recepciji Centra starejših Horjul, pokličete lahko na brezplačno številko 080 2002 400 ali pišete na elektronski naslov info@zavodas.si.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi