Grosuplje

JUTRI
20°C
10°C
ČET.
19°C
13°C
Oceni objavo

Kapaciteta grosupeljske čistilne naprave še enkrat večja

V okviru projekta za ureditev kanalizacijskega omrežja in rekonstrukcijo ter povečanje kapacitet čistilne naprave se bo zgradilo 14.644 metrov novih kanalizacijskih vodov, sedem črpališč in tri zadrževalne bazene ter nadgradilo obstoječo centralno čistilno napravo v Grosuplju s sedanje kapacitete 10.000 populacijskih enot na 20.000 populacijskih enot.

 

Občina Grosuplje se je v letu 2011 prijavila na razpis za dodelitev nepovratnih sredstev iz Kohezijskega sklada Evropske unije za nujno potrebno ureditev kanalizacijskega omrežja ter rekonstrukcijo in povečanje kapacitet čistilne naprave v občini Grosuplje. V decembru 2012 je bila Občini Grosuplje izdana odločba, s katero ji je bilo dodeljenih 14,7 milijona evrov, gradbena dela pa so se začela intenzivno izvajati že konec avgusta 2013.

  

Gradbena dela so razdeljena v 5 sklopov. Prvi sklop, ki je tudi najobsežnejši, najzahtevnejši in najdražji, predstavlja nadgradnja čistilne naprave v Grosuplju. Drugi sklop obsega gradnjo povezovalnega kanala med čistilno napravo in Cikavo, na trasi S-kanala se gradi tudi več zadrževalnih bazenov, v Grosuplju pri Motvozu, v Smrekcu in v Šmarju - Sapu. Še v istem letu sta se pričela izvajati 3. in 4. sklop del, ki obsegata območje Malega Vrha, Gajnič in Tlak ter območje Gatine in Spodnjega Blata.

  

Dela za izgradnjo povezovalnega kanala med čistilno napravo in Ponovo vasjo pa so se pričela izvajati spomladi letos. Istočasno z izgradnjo povezovalnega kanalizacijskega voda se izvaja tudi obnova ceste Grosuplje-Ponova vas.

1/4




  

Rekonstrukcija ceste Grosuplje-Ponova vas se izvaja v dolžini 1,8 km in zajema razširitev voznega pasu na 6 m oz. posameznega voznega pasu na 3 m. V območju pozidanega naselja se bodo zagotovile površine za pešce, prav tako se bosta uredila dva prehoda za pešce in dve avtobusni postajališči. Na območju zagotovljenih površin za pešce se bo uredila tudi javna razsvetljava.

  

Ker bo cesta nova in veliko širša, se bo z namenom, da bo tudi za varnost kar najbolje poskrbljeno, uredilo tudi tri otoke za umirjanje prometa.

     

Istočasno z izgradnjo povezovalnega kanalizacijskega voda in rekonstrukcijo ceste pa poteka tudi zamenjava vodovodnega omrežja, prav tako v dolžini 1,8 km, uredilo se bo tudi odvodnjavanje.

 

Vir (tekst in foto): http://www.grosuplje.si/

Oglejte si tudi