DANES
22°C
8°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

O proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku - Jaz sem mravljišče drobnih smrti

V torek, 7. februarja 2023, je v Kulturnem domu Občine Gornji Petrovci, v Stanjevcih potekala proslava ob slovenskem kulturnem prazniku, ki jo je pripravila Občina Gornji Petrovci v sodelovanju z Osnovno šolo Gornji Petrovci in s Slavističnim društvom Prekmurja, Prlekije in Porabja.

S himno, ki so jo zapeli učenci mladinskega pevskega zbora, pod mentorstvom učitelja glasbe, Luke Ščavničarja, smo se priklonili našemu pesniku in pisatelju dr. Francetu Prešernu ter slovenski kulturi.

Letošnja proslava je bila posvečena častnemu občanu Občine Gornji Petrovci, preminulemu pesniku in pisatelju Milanu Vincetiču, iz Stanjevec. Glavno vodilo se je tokrat navezovalo na naslov lansko jesen izdanega dokumentarnega filma – Jaz sem mravljišče drobnih smrti, ki ga je ob 5. obletnici Vincetičeve smrti izdalo Slavistično društvo Prekmurja, Prlekije in Porabja.

Zbrane, ki so do zadnjega kotička napolnili dvorano, je nagovorila in celotni program povezovala osnovnošolka Tia Špilak. V kulturnem programu smo prisluhnili številnim delom Milana Vincetiča, ki so jih recitirale učenke, pod mentorstvom učiteljice slovenščine, Brede Kerčmar. Med drugim smo prisluhnili tudi recitacijam iz knjige Postile, v kateri so zbrane neobjavljene pesmi iz Vincetičevega zgodnjega ustvarjalnega obdobja ter iz literarne zapuščine, ki jo je ob premieri filma predstavilo slavistično društvo. Mladinski pevski zbor je ob spremljavi učitelja na kitari, s pesmijo dodatno obogatil program med recitacijami.

Največji del proslave je tokrat bil namenjen ogledu filma Jaz sem mravljišče drobnih smrti, ki se je dotaknil vseh, ki so film videli prvič ter tudi tistih, ki so si ga morebiti že ogledali. Čutiti je bilo, kako velik, a hkrati preprost človek je bil Milan ali Vinci, kot so ga mnogi imenovali ter koliko praznine je ostalo po tistem, odkar ga več ni.

Skozi film smo poleg njegovega dela, pobliže spoznali njegovo življenje, kakšen človek je bil, kako je živel in deloval, kaj je bilo tisto, kar mu je pri pisanju dajalo navdih; stanjevski tunel, lebdeča prilika v Ženavljah, gorička pokrajina, zgodbe in ljudje, ki jih je srečeval, tisto o čem je sanjal in hrepenel.

Po ogledu filma sta zbranim svoje doživetje ob ustvarjanju filma predstavila scenarist filma, pesnik, pisatelj in urednik Štefan Kardoš ter režiser in snemalec Jože Glažar. Prisluhnili smo tudi publicistu, uredniku in literarnemu zgodovinarju, avtorju spremne besede v knjigi Postile, ki je med drugim bil tudi Milanov dolgoletni sodelavec ter prijatelj, Franciju Justu. Z nami je delil svoje občutke in pogled na ustvarjanje knjige Postile ter nenazadnje na pristno življenje v Vincetičevi družbi.

1/25

























Po zaključnih besedah voditeljice programa, z mislijo neznanega avtorja »V času zahvalnosti leži korenina modrosti«, se je župan Občine Gornji Petrovci, Franc Šlihthuber posebej zahvalil vsem sodelujočim, ki so s svojim trudom doprinesli k izvedbi te izjemno bogate prireditve ob kulturnem prazniku. V želji, da bi se še naprej zavzemali za izvajanje kulturnih dogodkov v Občini Gornji Petrovci, na katerih bi se s ponosom spominjali in predstavljali delo številnih prekmurskih ustvarjalcev na področju kulturnih dejavnosti, je poleg zahvale ustvarjalcem programa in ponujene roke za nadaljnje sodelovanje, namenil posebno zahvalo tudi vsem obiskovalcev in ljubiteljem kulture.

Oglejte si tudi