Gorje

DANES
22°C
9°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

Opozorilo gobarjem - pismo občana Davorja Rosa

Zadnje nekaj dni se poleg vsem poznanih užitnih vrst opaža tudi izrazit izrast neužitnih in strupenih vrst gobanov, in eden izmed teh je vražji goban (Boletus satanas oz. Rubroboletus satanas). Gre se za strupeno vrsto gobana, ki sicer ni smrtonosna, vendar terja lahko hude prebavne težave. Ob opažanjih, da je bilo na področju Stovičja, Beka in obeh rovtov na Križih v zadnjem vikendu (10. in 11. september) pobranih večje število slednjih (na cca. treh ali štirih nahajališčih) obstaja bojazen, da so bili nabrani v prehrambene namene. 
Glede na to, da na tem področju sezonskih nabiralcev iz drugih regij po večini ni, obstaja domneva, da jih je nabral nekdo od domačinov oz. da zaradi nepoznavanja vrst to početje morda nadaljuje, in ker se razlog nabiranja ne ve se po tej poti vrši apel vsem tistih, ki bi nepoznane gobane nabrali. Slednje naj ob sumu, da se gre za omenjeno vrsto, preprosto zavržejo. 
Vražji goban je podoben nekaterim vrstam pogojno užitnih gobanov, npr. žametastemu gobanu (Boletus eryhropus) in so bili morda zamenjani za slednje. 

Ob sumu na zastrupitev naj se ravna, kot terja protokol Nacionalnega inštituta za javno zdravje; povezava Varno uživanje gob | www.nijz.si
Davor Ros


(vir: gorje.si)

Oglejte si tudi