Duplek

JUTRI
19°C
13°C
SRE.
23°C
10°C
Oceni objavo

Obisk slovenskih županov v Bruslju

Predstavništvo Evropske komisije v Ljubljani je s pomočjo Skupnosti občin Slovenije, v času od 21. do 23. februarja, organiziralo študijski obisk, v katerem so bile predstavljene evropske inštitucije v Bruslju. Srečanja se je udeležil tudi župan Občine Duplek, Mitja Horvat. 

V okviru obiska so se predstavniki 25 občin sestali z evropsko komisarko Violeto Bulc. Županjam in županom je evropska komisarka predstavila delo in prioritete Evropske komisije v letu 2016, kjer bo njena pozornost posvečena predvsem enotnemu trgu (na področju prometa) in tako imenovanem Junkerjevem paketu, v katerem želijo 300 milijard zasebnega kapitala uporabiti za financiranje potreb Evropske unije. Evropska komisarka je županjam in županom poudarila, da se mora Slovenija zavedati da je del Evrope. Evropa ni nekaj daleč vstran, je del nas, saj mi vsi predstavljamo Evropo.

Županje in župani so v razpravi izpostavljali pomanjkljivost sedanje finančne perspektive in potrebe občin. Evropska komisarka je izpostavila pomen zgodnjega vključevanja občin v proces priprave operativnih programov, kot njihovo vključitev v pripravo dokumentov tudi na ravni EU. Tako je poudarila, da se morajo župani poenotiti in izbrati 3-5 prednostnih področij, ki jih morajo nato podpret vsi župani. Tako morajo občine svoje potrebe pričeti evidentirati že naslednje leto, ko se bodo začele priprave za novo finančno perspektivo 2020-2025.

Evropska komisarka je prav tako za udeležence obiska pripravila kratek dokument, ki prikazuje Priložnosti financiranja občinskih projektov iz evropskih sredstev.

 

V okviru programa so bila za udeležence strokovnega obiska izvedena naslednja predavanja: 

V okviru obiska je bil izpostavljen položaj lokalnih skupnosti pri begunski krizi in njihove naloge/možnosti, kot tudi prednosti/izzivi Nature v slovenskih občinah.

Predstavništvo Evropske komisije je tako predstavilo evropske institucije in organiziralo srečanje  že 100 županj/županov z evropskimi komisarji. (Povzeto po www.skupnostobcin.si) 

Oglejte si tudi