Duplek

DANES
22°C
11°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

Okoljski dnevi v aprilu in skrb za naravo

V mesecu aprilu obeležujemo svetovni dan Zemlje. Poleg tega obeležujemo tudi svetovni dan zdravja, dan za spremembe in dan dreves. Naše zdravje in blaginja so odvisnih od dobrin in storitev, ki jih ponuja narava, kar ob okoljskih dnevih poudarjajo številne organizacije.
Dogodke v okviru okoljskih dni lahko spremljate tudi na naši spletni strani http://okolje.maribor.si/domov/. Da jih ne bomo obeležili samo virtualno, vas, ker so odhodi v naravo priporočljivi, vabimo na sprehod ali katerakoli drugo športno aktivnost v naravi, z vrečko v žepu. To uporabimo za pobiranje odpadkov. Na žalost so odpadki v naravi še vedno prisotni. Bodimo zgled in odpadke, odvržene v naravi samoiniciativno poberimo. Udeležimo se čistilnih akcij, ki jih nekatere občine organizirajo tudi letos. Predvsem pa spremenimo nakupovalne navade; zmanjšamo količino odpadkov, kupujmo le izdelke, ki jih potrebujemo, izdelke z manj ali brez embalaže, uporabljajmo trajnostne vrečke, reciklirajmo, kompostirajmo in poskrbimo, da bomo tudi sami pridelali manj odpadkov. Naj velja rek »bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu«, da ravnamo in ukrepamo v smeri ohranitve našega zdravja in zdravja Zemlje.
SVETOVNI DAN ZEMLJE, 22. April
Na pobudo civilnodružbenih organizacij po vsem svetu, od leta 1970 številni posamezniki in okoljske organizacije na ta dan pripravljajo različne dogodke in prireditve, s katerimi opozarjajo na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo. Svetovni dan Zemlje nas opominja, da moramo vsi, vsak dan narediti nekaj, s čimer jo ohranimo v boljši kondiciji, za kar bodo hvaležne naslednje generacije.
Vodilna tema letošnjega Dneva Zemlje je »Obnovimo našo Zemljo«. Obnova je možna s spremembo. V Global Footprint Network ugotavljajo, da je pandemija covida-19 dokazala, da je sprememba potrošniških navad mogoča v zelo kratkem času. Pa vendar, po njihovih izračunih porabljamo toliko naravnih virov, kot da živimo na skoraj dveh Zemljah (1,6 Zemlje). Pri tem so upoštevane vse potrebe človeštva – po hrani, energiji in prostoru. Kaj lahko storimo, da bomo porabili manj? K doseganju ciljev trajnostnega razvoja lahko pomembno prispeva okoljsko ozaveščanje oziroma krepitev zavesti o skupni odgovornosti za stanje v okolju in spodbujanje pripravljenosti na spreminjanje sistema vrednot in življenjskega sloga vseh prebivalcev.
Na ta dan po svetu potekajo številne aktivnosti namenjene ukrepanju proti podnebnim spremembam, obnovi gozdov in drugih habitatov, okoljski pravičnosti, čistilne akcije in še več. Tudi v Skupni službi varstva okolja podpiramo številne aktivnosti, ki ozaveščajo in izobražujejo javnosti o stanju varstva okolja in ohranjanju narave.
Zadajmo si cilje s katerimi bomo poskrbeli za obnovo naše Zemlje. Vsakič, ko bo določen cilj dosežen,  bomo tudi  korak  bližje k uresničevanju naše vizije. Skupaj lahko hitreje zmanjšamo razkorak med obstoječim in želenim stanjem in poskrbimo, da bo Zemlja ponosna, da je »naša«. 

Vir: 
Skupna občinska uprava Maribor
Skupna služba varstva okolja

Global Learning Programme (GLP)

Oglejte si tudi