JUTRI
25°C
12°C
TOR.
22°C
15°C
Oceni objavo

Cicidnevi v Črmošnjicah

Z otroki najstarejših skupin Vrtca Gumbek iz Dolenjskih Toplic smo od 2. do 4. marca bivali v CŠOD v Črmošnjicah, kjer smo izvedli Cicidneve v naravi.

Cilji Cicidnevov so bili naslednji:

  • spoznavanje širšega okolja,
  • spoznavanje žive in nežive narave z različnimi pristopi,
  • razvijanje naklonjenega, spoštljivega in odgovornega odnosa do narave,
  • omogočanje in spodbujanje gibalne dejavnosti,
  • poznavanje in navajanje na sobivanje v skupini z otroki in vzgojiteljicami v drugem okolju in v odsotnosti staršev.

Otroci so bili pred odhodom na Cicidneve navdušeni, saj smo se o poteku le-teh in o dejavnostih v Črmošnjicah predhodno pogovarjali. S starši so skupaj pripravili potrebščine in jih zložili v potovalke in kovčke, kar je pripomoglo k poznavanju svojih stvari in k samostojnosti pri urejanju oblačil in ostalih potrebščin.

Otroci so uživali ob vožnji z avtobusom, ki nas je odpeljal v Črmošnjice, kasneje pa ob spoznavanju prostorov v domu, pripravljanju potrebščin v sobe, postiljanju postelj, pripravljanju pogrinjkov in uživanju hrane v domski jedilnici ter pri skrbi za osebno higieno, pri igri in različnih dejavnostih.

Z zanimanjem so otroci spremljali in se aktivno vključevali v  vse dejavnostih, ki smo jih v Črmošnjicah  izvajali. Dejavnosti smo prilagajali in izvajali glede na vreme, bile pa so vse izredno zanimive.

Kaj vse smo doživeli? Na pohodu smo premagovali naravne ovire ob divjem potoku in občudovali naravne lepote tega okolja, katere so naši učitelji, ki so nas vodili, spretno povezali s pravljičnimi junaki in s tem pričarali pravljično vzdušje tekom celega pohoda. Spoznavali in aktivno smo doživljali vreme in vremenske pojave, izdelali lipov list iz gline, spoznali najrazličnejše predmete iz narave in se preko tega seznanili z gozdnimi živalmi. Vsa nova doživetja smo strnili v risbe. Spoznali smo tudi pastirske igre, zaplesali belokranjski ljudski ples. Med drugim smo se navdušili nad Kekcem, ki je bil tudi pastir in si ogledali film o njem.

 

Otroci so z veseljem pripravili tudi stvari za odhod. Z avtobusom smo se tretji dan po kosilu odpeljali v Dolenjske Toplice, kjer so otroke prevzeli njihovi starši.

 

Otroci in starši ter strokovni delavci smo ponosni, da nam je uspelo tridnevno bivanje na Cicidnevih v odsotnosti staršev.

Veliko se še pogovarjamo o doživetjih v Črmošnjicah, v  maju pa se bomo odpravili na ogled Kekčeve dežele.

 

 

 

                       Maja Gimpelj Plantan, vzgojiteljica

Oglejte si tudi