JUTRI
24°C
9°C
PON.
20°C
12°C
Oceni objavo

Tradicionalni zajtrk v OŠ Dolenjske Toplice in OŠ Vavta vas

V petek, 20. novembra 2015, bo po slovenskih vrtcih in osnovnih šolah že 8. tradicionalni zajtrk. Čebelarsko društvo Straža - Dolenjske Toplice že od začetka sodeluje pri tej dobrodelni akciji. Učencem razdelimo nagradne zgibanke, plakate, delovne mape. Čebelarsko društvo bo kot običajno pridobilo med od čebelarjev in ga podarilo OŠ Dolenjske Toplice in OŠ Vavta vas.
Za ta tradicionalni zajtrk pripravimo razstavo na štirih osnovnih šolah. Čebelarji ta dan vrtičkarjem in učencem predstavijo slovensko čebelo, med in njun pomen za zdravje. Preteklega tradicionalnega zajtrka so se udeležili župan, predstavniki tujih čebelarskih društev in predstavnik Čebelarske zveze Slovenije. 

Tradicionalni zajtrk poteka v sodelovanju z lokalnimi proizvajalci sadja, zelenjave, mlečnih proizvodov. Pri tem želimo vrtičkarje in učence opozoriti na pomen lokalno pridelane hrane, ki jo v šolski kuhinji pripravijo na tradicionalen način in predstavijo. Predstavnik Čebelarskega društva Straža - Dolenjske Toplice predstavi življenje čebelje družine, njihove proizvode in njihov pomen. Čebelarji predstavijo degustacijo medu, virtualni panj, razstavijo čebelarsko opremo, starejše in novejše pripomočke za delo v čebelnjaku.  

V preteklih dveh letih je šola skupaj z domačim čebelarskim društvom pridobila sponzorska sredstva za izgradnjo in opremo čebelnjaka. V tem letu je potekalo urejanje njegove okolice, prav tako so zasadili medovite rastline. 
1/3

Čebelarski muzej na Podstenicah

Čebelarska razstava na OŠ Žužemberk

Priprava čebeljih satov za točenje.

Šolski čebelnjak je osnovni pripomoček čebelarskih krožkarjev za praktično učenje, služi pa tudi za ogled širše javnosti. Čebelarski krožek na šoli vodi mentor Miha Potočar. Vsako leto se krožkarji uspešno udeležujejo državnih tekmovanj v znanju o čebelarstvu. Pridobljeni med iz šolskega čebelnjaku s pridom uporabljajo v šolski kuhinji. 
V času tradicionalnega zajtrka bo izmenoma na štirih šolah tudi postavljena čebarska razstava, kamor so vabljeni tudi ostali občani.

Oglejte si tudi