DANES
21°C
12°C
JUTRI
23°C
14°C
Oceni objavo

Andersenov večer 2016

V OŠ Dolenjske Toplice smo letošnji prvi aprilski petek izvedli že četrti Andersenov večer ter s tem počastili svetovni dan otroške in mladinske književnosti in rojstni dan največjega danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Letos smo ga v celoti posvetili branju, saj je naša šola skupaj z občino vključena v projekt Rastoča knjiga. Izvedli smo ga medgeneracijsko, kar pomeni, da so v njem sodelovali učenci, starši, stari starši in zaposleni, ki imajo radi knjige in branje. Udeležilo se ga je približno 70 učencev od 1. do 6. razreda in 30 njihovih staršev. Učenci so imeli možnost izbire skupin, izbirali so med branjem ob svečah, branjem na ležalnikih, branjem v spalnih vrečah ter večernim in nočnim branjem.  

Najprej smo se zbrali v jedilnici, kjer nas je vse pozdravila ravnateljica šole in vrtca Maja Bobnar, nato še organizatorica Andersenovega večera Marija Andrejčič, ki nas je tudi razdelila v skupine in predstavila učiteljice, ki so vodile posamezne skupine. Bilo je kar šest skupin s približno šestnajstimi udeleženci, ki so jih vodile učiteljice: Greta Košmrl, Marija Murn, Alma Ivekovič, Katja Bučar, Petra Lukman in Marija Andrejčič. Odšli smo v učilnice na razredni in predmetni stopnji ter seveda v šolsko knjižnico. Najprej so zbrani slišali Poslanico ob mednarodnem dnevu knjig za otroke, ki jo je pripravila Brazilska sekcija IBBY Nekoč je…, nato smo se pogovarjali o branju: kdaj učenci berejo, kdo jim bere, kaj berejo. Nekaj smo povedali tudi o Hansu Christiana Andersenu, pregledali smo knjige in ostala gradiva, ki so jih učenci prinesli od doma, pregledali smo nekaj slikopisov, knjig brez besedil, informativnih knjig, biografij, plakatov, vabil ..., nato pa smo seveda brali Andersenove pravljice. Brali so učenci, učiteljice, tudi starši. O prebranem smo se seveda tudi pogovarjali, nekateri so si ogledali Andersenovo risanko ali celo zaigrali nekaj njegovih igric.

1/4




Staršem in otrokom je večer prehitro minil, bili so zelo navdušeni nad takim branjem, podobnih srečanj si želijo večkrat. Odrasli udeleženci so dobili še vabilo k sodelovanju pri bralni znački za odrasle ponujene so jim bile knjige iz odprte knjižnice. Lepo se zahvaljujemo staršem za fotografiranje in  našim kuharicam, ki so za vse udeležence pripravile čaj in drobno pecivo.

 

 

 

                                                           Marija Andrejčič, organizatorica Andersenovega večera

Oglejte si tudi