DANES
25°C
10°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

Obisk Slovenske vojske v šoli

Na igrišču Osnovne šole Dolenjske Toplice smo 8. maja gostili pripadnike Slovenske vojske iz vojašnice Franca Uršiča iz Novega mesta. Med 10. in 11. uro so učencem šole, varovancem vrtca in strokovnim delavcem predstavili dejavnosti, ki jih izvajajo pripadniki Slovenske vojske. Zbrane je nagovoril tudi župan Jože Muhič, ki se je udeležil tega dogodka.

Učenci 9. razredov so se med seboj pomerili v poznavanju zgodovinskih dejstev 1. in 2. svetovne vojne ter osamosvojitve Slovenije. Tekmovanje ni obsegalo samo znanja, ampak tudi spretnostni poligon. Ekipi sta bili izenačeni v znanju, zato je bil poligon odločilen. Učenci tretjih razredov pa so se na zelenici učili korakanja in obrata ter pozdrava ob dvigovanju slovenske zastave. Vojaki so pokazali, kako poteka vsakodnevno dvigovanje slovenske zastave in petje državne himne. Pri tem so jim pomagali tretješolci, pri petju pa so sodelovali vsi učenci.

Na zelenici ob igrišču je bil postavljen prilagojen vadbeni poligon, ki je bil zelo zanimiv za otroke vrtca in prve triade pa tudi kakšen starejši učenec ga je preizkusil.

1/6






Vojaki so prikazali, kako poteka pregled vozila, ki ga ustavi vojska. Razložili so, kaj se dogaja, kaj pregledujejo, kaj mora storiti voznik in kako se pregleduje vozilo. Nato pa so se učenci lahko po zanimanju razporedili na oglede različnih vozil, opreme in orožja. Spoznali so tudi vojaka, ki je novembra lani v Novem mestu iz vode rešil voznico, ki je ostala ujeta v avtomobilu.

Hvala vojakom za kakovostno, strokovno in dobro organizirano predstavitev.

MAJA BOBNAR, prof., ravnateljica

Oglejte si tudi