DANES
25°C
10°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

Obisk Krvavca poleti

Urejene poti, gorski zrak, čudoviti razgledi in kislo mleko za prijeten vzpon in motivacijo. Krvavec se v poletnem času prelevi v gostoljubno oazo za pohodnike. Obiskali smo ga tudi člani Društva upokojencev Dolenjske Toplice, ki smo skoraj napolnili avtobus.
Krvavec je gora v Kamniško-Savinjskih Alpah v občini Cerklje na Gorenjskem. Na njenem pobočju je istoimensko zimskošportno središče, gora pa je od daleč razpoznavna tudi po stometrskem železobetonskem stolpu, oddajniku RTV Slovenija. Dostop do smučišča je s kabinsko žičnico, v mesecih brez snežne odeje je dostopen tudi po pretežno asfaltirani cesti iz Cerkelj preko Ambroža pod Krvavcem. Po ljudskem izročilu je ime nastalo v času turških vpadov. Pripoved pravi, da so domačini v zelo slabem vremenu pod pretvezo spravili Turke v prepadne stene Kokrškega grebena. Ker je bilo to za napadalce usodno, naj bi ime izhajalo in spominjalo na tedaj velike količine prelite krvi.

Krvavec nudi nešteto možnosti za rekreacijo in zabavo vsem starostnim skupinam. Mi smo avtobus zapustili na Planini Jezerca, krenili smo do Planšarije Pr' Florjan, mimo Doma na Krvavcu, nekateri do samega vrha Veliki Zvoh (1971 m), ki se je nakazoval v poletnih meglicah. Glede na svoje sposobnosti smo se vsi odpravili pohajkovat. Pogledi so uhajali v dolino, na travnike, polne cvetočih rastlin s Kranjsko lilijo na čelu, kravice, ki so nas z začudenjem opazovale, vse to je ustvarilo čudovito sliko, sliko narave, ki je tudi tu enkratna. Plečnikova kapelica s 50 kg težkim zvonom, za izpolnitev želje. Lepa skupina je dosegla vrh, se obvezno fotografirala ob akumulacijskem jezeru, ki služi za zasneževanje površin v zimskih mesecih. Sledil je spust v Tiho dolino, na Plažo, kjer smo uživali na ležalnikih ob pijači, sladoledu, klepetu ... Kar ostali bi tu, tako prijetna temperatura je bila v ozračju! Tudi postanek na turistični kmetiji Pr Ambružarju je bil še vedno na višini preko 1000 m. Vrnili smo se v dolino, v vroč dan ... Bil je dan, ki je že zjutraj ponujal najboljše možnosti, da ga lepo preživimo in smo ga. Marsikomu je dal idejo za družinski izlet, za izlet z vnuki, saj je naša Alja dokazala, da zmore, z babico in dedijem je dosegla sam vrh.  

Pripravila: Elica Pavlič

1/14














Oglejte si tudi