JUTRI
25°C
12°C
TOR.
22°C
15°C
Oceni objavo

Nov bibliobus za ljubitelje knjig

V začetku septembra, ko so se ponovno odprla šolska vrata, je po dolenjskih in belokranjskih krajih prvič zapeljal novi bibliobus Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto. V ponedeljek, 5. septembra je imel svoj postanek tudi v Dolenjskih Toplicah, na ploščadi pred Kulturno kongresnim centrom.

Otroci OŠ Dolenjske Toplice, pesnici – domačinki in sodelavka Knjižnice Mirana Jarca so ob prihodu bibliobusa pripravili prisrčen spremljevalni program, ob katerem smo novemu vozilu zaželeli srečno in uspešno vožnjo. Z veseljem smo si ogledali novo knjižnico na kolesih, ki je večja, bogatejša, prijaznejša in predvsem bolj dostopna otrokom, starejšim, invalidom, mamicam z otroškimi vozički, saj je opremljena tudi z manjšim dvigalom. Nakup novega bibliobusa je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 200 tisoč evrov, razliko v višini 84 tisočakov pa osem dolenjskih občin: Novo mesto, Šentjernej, Žužemberk, Straža, Dolenjske Toplice, Šmarješke Toplice, Škocjan in Mirna Peč.
Potujoča knjižnica z bibliobusom mesečno obiskuje dolenjske in belokranjske podeželske kraje; v občini Dolenjske Toplice ima postajališče v Meniški vasi, Podturnu in Soteski, in sicer enkrat mesečno. Urnik si oglejte na spletni strani Knjižnice Mirana Jarca pod zavihkom Potujoča knjižnica.
Razveseljiv je podatek, da je knjižnico na kolesih lansko leto obiskalo več kot 12.000 uporabnikov. Za obiskovalce v oddaljenih vaseh pomeni obisk bibliobusa in prijaznih knjižničarjev, kot sta Luka in Vinko, kar manjši praznik. Med obiskovalci je vsaj polovica mladih, kar je izjemen dosežek v današnjem digitalnem času. Potujoča knjižnica omogoča svojim članom tudi naročanje in rezervacijo knjižnega gradiva preko telefona 07/39 34 619 in 040 421 807, saj je velik del gradiva shranjenega v skladišču.

1/4




Novemu bibliobusu želimo srečno in varno vožnjo! Tudi v prihodnje naj s svojimi obiski razveseljuje nešteto ljubiteljev bogate zakladnice knjig.

 

Pripravila: Zvonka Peterlin, Krajevna knjižnica Dolenjske Toplice

 

Oglejte si tudi