Dobrovnik

JUTRI
22°C
8°C
SOB.
23°C
8°C
Oceni objavo

Marec 2023 - mesec ozaveščanja o raku debelega črevesa in danke

Program Svit učinkovito deluje, a želeli bi si še višje odzivnosti

Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki – Program Svit je v Sloveniji prisoten že od leta 2009.

Po podatkih Registra raka je pomembno doprinesel k znižanju števila novih primerov raka debelega črevesa in danke in s tem k boljšemu zdravju prebivalcev Slovenije. V programu je bilo doslej odkritih 3.800 primerov raka, pri 29.800 osebah je bil odstranjen napredovali adenom, ki predstavlja večje tveganje za raka. Na dosežene rezultate smo v Sloveniji upravičeno ponosni.

Program Svit pri navidezno zdravih Slovencih v starosti od 50 do 74 let s preprostim testom blata išče sledove prikrite krvavitve. Osebe s pozitivnim izvidom presejalnega testa na kri v blatu so pregledane na kolonoskopiji, kjer se ugotovi vzrok krvavitve. Cilj programa je med navidezno zdravimi osebami odkriti tiste, pri katerih je velika verjetnost, da bi se iz sprememb na steni debelega črevesa in danke razvil rak ali že imajo začetno obliko raka, in te spremembe odstraniti. Zgodaj odkrito bolezen lahko uspešno zdravimo, z odkritjem predrakavih sprememb pa lahko bolezen celo preprečimo.  več na povezavi: https://nijz.si/mediji/program-svit-ucinkovito-deluje-a-zeleli-bi-si-se-visje-odzivnosti/ 

Rak na debelem črevesu in danki se v telesu razvija več let, preden se pojavijo prvi simptomi. Ko simptome opazimo in pomislimo, da z našim zdravjem morda nekaj ni v redu, je mnogokrat bolezen že napredovala, zato je pomembno, da ukrepamo prej. Prav tako morebitne spremembe na steni črevesa ne krvavijo nujno pri vsakem odvajanju. Lahko se zgodi, da ravno v času, ko smo vzeli vzorec blata, spremembe niso krvavele, torej krvavitve nismo mogli zaznati, kljub temu pa je možno, da se je v našem telesu bolezen že začela razvijati. Če pa se v program odzovemo redno vsaki dve leti, zelo povečamo možnost, da morebitno bolezen še pravočasno zaznamo in jo uspešno zdravimo.

Vse, ki prejmete vabilo, zato vljudno vabimo, da se nanj tudi odzovete.

 

več o temi:

https://nijz.si/mediji/program-svit-ucinkovito-deluje-a-zeleli-bi-si-se-visje-odzivnosti/ 

https://nijz.si/programi/program-svit/ 

https://www.program-svit.si/


vir: občinska spletna stran


Oglejte si tudi