DANES
19°C
14°C
JUTRI
23°C
13°C
Oceni objavo

PGD Podsmreka prejelo koristno donacijo podjetja Rotar

Podsmreka, 24. februar 2014 – V lepem, sončnem zimskem dnevu brez snega po veliki naravni ujmi je ekipa domačih gasilcev PGD Podsmreka od podjetja Rotar, d. o. o., iz Podsmreke prejela donacijo v obliki višinskega obrezovalnika Husqvarna. Mateja Rotar, direktorica kmetijsko-vrtnarske trgovine in servisa, je ob donaciji predsedniku PGD Podsmreka Boštjanu Seliškarju osebno predala zelo uporaben pripomoček.

V Podsmreki in neposredni bližini vasi je naravna ujma zelo grdo pustošila. Mnogo polomljenih in izruvanih dreves leži tudi po podsmreških gozdovih. "Videli smo grozote in želeli smo pomagati," je bil odgovor vodstva podjetja Rotar. Zadovoljni in hvaležni gasilci so z veseljem prejeli in preizkusili koristno pridobitev.

Robustni višinski obrezovalnik Husqvarna 327PT5S poganja bencinski dvotaktni motor z močjo 0,9 kW oziroma 1,2 KM in ima teleskopsko cev oziroma ročaj, ki meri od 272 do 392 cm. Vsestranski rezalni meč z dolžino rezila 30 cm omogoča preprosto obrezovanje tudi med gostim vejevjem, brez uporabe lestve ali dvigala. Nizka teža (zgolj 7,3 kg) in dobra uravnoteženost stroja z zadaj nameščenim motorjem prispevata k udobnemu delovnemu položaju in zmanjšujeta obremenitev uporabnika z izpušnimi plini. Vitka rezalna glava pa se ponaša z nastavljivim in avtomatskim podmazovalnikom verige.

Omenjeni model spada v profesionalni razred izdelkov, ki so namenjeni predvsem poklicnim, a tudi zahtevnejšim domačim uporabnikom, ker je prilagojen za večje in dolgotrajne obremenitve pri vsakodnevni uporabi. Zasnovan je po najvišjih merilih kakovosti, zmogljivosti in ergonomije v kombinaciji s preprosto uporabo.

Za varno delo v gozdu ali pa povsod tam, kjer se dela z motorno žago, motorno koso ali višinskimi obrezovalniki, so nujno potrebni tudi zaščitni čevlji in obleka.

Donator, podjetje ROTAR, je v zasebni lasti družine Rotar. Prepoznavno je kot uvoznik in veletrgovec, specializiran na področju strojev, opreme in rezervnih delov za vrtnarstvo, vinogradništvo, gozdarstvo in kmetijstvo. Skozi več kot tri desetletja nenehnega razvoja in vztrajanja na poti k odličnosti se je podjetje s svojimi kakovostnimi proizvodi stalno prilagajalo zahtevnemu trgu ter kljubovalo močni konkurenci, obenem pa ohranjalo posluh za potrebe svojih poslovnih partnerjev in zaposlenih ter se razvilo v eno vodilnih podjetij na svojem področju.

Velik korak je podjetje naredilo tudi na področju spletne trgovine (www.rotar-trgovina.si). Uspešno vodenje in pravilna strategija razvoja sta ga pripeljala v družbo velikih, svetovno znanih blagovnih znamk. Danes je Rotar pomembno podjetje, ki lahko v Sloveniji in na Hrvaškem vodi in oskrbuje razvejano prodajno mrežo več kot 300 specializiranih trgovcev ter 60 pooblaščenih servisov. Podjetje veliko vlaga v razvoj lastnih blagovnih in trgovskih znamk. Tako pod blagovno znamko Eurogarden gradi verigo vrtnih centrov s široko ponudbo proizvodov za dom in vrt, pod trgovsko znamko Ramda in Green Cut pa za zveste stranke ustvarja ponudbo kakovostnih izdelkov za delo na vrtu.


V dneh velike naravne ujme in v času po njej so bili tudi podsmreški gasilci precej angažirani. Zaradi drevja, ki je padlo na cesto, je bila zaprta cesta skozi Podsmreko, padla drevesa so ogrožala in poškodovala objekte oziroma hiše. Gasilci so bili precej vpeti v delo in njihov počitek je bil v dneh odpravljanja posledic zelo skromen. Zelo so se izkazali pri konkretni pomoči, saj so aktivno odpravljali katastrofalne posledice naravne nesreče.

V spomin na novo pridobitev so nastale tudi fotografije, višinski obrezovalnik pa je že dobil mesto v novem gasilskem vozilu PGD Podsmreka in bo zelo uporabno orodje, saj so potrebe po njem zelo velike.

 

Robi Kržič

 

Oglejte si tudi