DANES
23°C
14°C
JUTRI
23°C
14°C

Petačev graben v novi podobi, vredni skoraj 350.000 evrov

Eno izmed najbolj prizadetih območij, ki so ga v lanskem letu popolnoma preobrazile naravne nesreče – žled in neurja, je tekom letošnjega leta počasi in vztrajno dobivalo nazaj svojo pravo podobo.

Konec preteklega oktobra so bile odpravljene še zadnje večje posledice škode na cesti in komunalni infrastrukturi na območju lokalne ceste 401091 Škofja Loka–Petačev graben, ki so jih povzročile lanskoletne naravne ujme – sneg in žledolom med 30. januarjem in 27. februarjem ter poplave med 21. in 24. oktobrom. Takrat smo poročali o popolni preobrazbi naravne krajine, izgubi stika prizadetega območja in tamkaj stanujočih prebivalcev s civilizacijo ter se spraševali, koliko časa in denarja bo potrebnega, da se bo kraju in ljudem vrnilo, kar so nekoč imeli.

V kolikor so nam podobni postopki, v katere so vpleteni državnimi organi, dobro poznani, lahko rečemo, da se je tokrat sanacija odvila nepričakovano hitro. Ključno vlogo pri tem pa lahko pripišemo Občini Dobrova-Polhov Gradec, ki se je zadeve lotila pravočasno in pravilno. Po izbruhu naravne nesreče je nemudoma popisala situacijo, pripravila projekte in predvidela potrebna sanacijska dela ter poročila naslovila na pristojne organe. Tako je od ministrstva za okolje in prostor (v nadaljevanju MOP) razmeroma hitro dobila zeleno luč za pripravo razpisov in izbor izvajalcev, saj so bila sredstva za sanacijo treh odsekov odobrena.
Sprva so se v poletnih mesecih začela izvajati sanacijska dela po februarskem žledolomu, ki so vključevala ureditev odseka lokalne ceste Škofja Loka–Petačev graben v dolžini 480 metrov ter kamnitih zidov ob vodotoku Božne v dolžini 380 metrov. Izbrani izvajalec za prvi sklop izvedbenih del, ki so bila v celoti zaključena v začetku septembra, je bilo podjetje HIP Plus, d. o. o., vrednost teh pa je znašala 154.579,38 evrov (od tega je MOP dal 126.307,99, občina pa 28.271,39 evrov). Sledil je drugi sklop sanacijskih del po neurju, ki je zajemal ureditev odseka ceste v dolžini 580 metrov, izgradnjo kamnitih zidov ob vodotoku v dolžini 150 metrov ter izgradnjo novega mostu čez Božno. Ta dela je izvedlo podjetje UB Projekt, d. o. o., zaključena vrednost pa je znašala 229.308,87evrov, od tega je MOP sofinanciralo 185.578,08 evrov, delež občine pa je bil 43.730,79 evra. Zadnji sklop so predstavljala dela, povezana z odpravo posledic oktobrskega neurja. Projekt je tokrat vključeval sanacijo treh plazov, in sicer na cesti Zagrabnar-Božnar-Kopač. Izbrani izvajalec, Trobec Andrej s.p., je izvedel dela v višini 48.524,35 evov, od tega je MOP sofinanciralo 37.975,82 evra, delež občine pa je bil 10.548,53 evra.

1/2


Ministrstvo za okolje in prostor bo za vsa sanacijska dela na območju Petačevega grabna iz državnega proračuna tako prispevalo 349.861,89 evra, občinski proračun pa bo moral pokriti stroške DDV za vse tri projekte ter drugih storitev, ki obsegajo gradbeni in geomehanski nadzor ter izdelavo projektov. Kljub dokaj visokemu vložku države bi bilo po mnenju župana Franca Setnikarja edino pravilno, da bi država pokrila stroške vseh opravljenih nujnih del in obsežnih popravil infrastrukture. Toda trentne razmere tega ne dopuščajo, zato dodaja, da moramo biti nad pridobljeno vsoto zadovoljni, saj ta izstopa v primerjavi z drugimi prizadetimi konci Slovenije.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi