DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Peka kruha z učenci POŠ Črni vrh

Gospa Marija Končan s kmetije Na Prosenov, nas je povabila, da pridemo pogledat, kako se peče kruh. Tako smo so prvi teden šli učenci 1. in 2. razreda, naslednji teden pa učenci 4. in 5. razreda. Zjutraj smo se peš odpravili na kmetijo Prosen. S seboj smoimeli predpasnike in malico, ki smo jo dobili v šoli, in pijačo.
Ko smo prišli do hiše, je učiteljica pozvonila. Marija jo je povabila v hišo in prišli sta na drugi strani ven. Rekli sta, da naj stopimo v hodnik in se tam preobujemo v copate ter si damo gor predpasnike. Povabila nas je v kmečko sobo s krušno pečjo, mentrgo, mizo in klopjo. V sobi je bilo zelo vroče, ker je gospa Marija že ob pol šestih zjutraj zakurila peč. Potem je prinesla posodo z mlekom in škatlico, v kateri je bilo 6 kock kvasa. Rekla je, naj ga zdrobimo na majhne koščke. Ko smo to storili, je šla presejat moko v mentrgo. Tako moka dobi zrak, da testo lepše vzhaja. Ko jo je presejala, smo šli učenci moko dajati na stran mentrge. Potem je Marija moko posolila in mi smo jo morali pustiti pri miru. Čez nekaj časa je noter vlila še kvas in mleko, malo olja ter mlačno vodo. Začeli smo mešati in naredila se je mokra in lepljiva kepa. Ko smo pobrali že vso moko, smo si šli umiti roke. Gospa Marija je medtem iz testa naredila hlebec, ki ga je pokrila z dvema prtičkoma.
Potem smo šli ven pojest sendvič in malo popiti. Ko smo pojedli, smo se malo lovili in čez nekaj časa smo šli k bajerju v dolini. Notri smo metali kruh. Okoli in okoli gozda je bil električni pastir – zaradi divjih prašičev. Takoj smo šli trgati travo in poskusili, če dela. Čez nekaj časa smo odšli nazaj na kmetijo h kruhu. Marija ga je razrezala na več kosov. Vsakemu je dala en kos in morali smo ga oblikovati v lep hlebec. Potem je vsak hlebec dala v pehar in ga pokrila s prtičem. Na klopi ob topli peči je nekaj časa počival. Ko je Marija pripravila peč, je rekla, naj ji pričnemo nosili peharje. Vsak je prinesel pehar in ga je stresel na lopar. Marija ga je premazala z jajcem in mlekom in ga dala v peč. Medtem ko se je pekel, smo bili zunaj in se lovili. Pečenega je Marija z loparjem vzela iz peči in ga stresla v pehar. Odnesli smo ga na mizo. Zelo lepo je dišalo. Vsak učenec je dobil svoj hlebček kruha. Po poti do šole se nismo moglo premagati in smo še topel kruh robkali in jedli.

Grega Gerjolj in Blaž Plestenjak, POŠ Črni Vrh

 

Oglejte si tudi