DANES
21°C
15°C
JUTRI
22°C
14°C
Oceni objavo

DU Polhov Gradec na Notranjskem

Končno se je  poslovila letošnja nadležno dolga zima. Cele 4 mesece nismo bili nikjer in kar prav je bilo, da smo spet začeli vandrati. Prvi letošnji izlet  smo imeli 10. aprila na Notranjsko. Zamislili smo si program: Bio kmetija Žgajnar v Studencu, Predjamski grad, Muzej vojaške zgodovine v Pivki in vasica Prem.

Po jutranji kavi na Ravbarkomandi  smo si ogledali na Studencu pri Postojni Bio kmetijo Žgajnarjevih. Ogledali smo si hleve, molzišče, poučili so nas o njihovem delovanju.  Imajo čredo preko 400 govedi frizijske črno-bele pasme. Poleg svežega mleka, imajo lastno proizvodnjo jogurtov, skute in sira. Poleg mlečnih izdelkov se ukvarjajo tudi z predelavo mesa v salame in pancete. Pogostili so nas z svojimi okusnimi proizvodi.  Pot smo nadaljevali do Predjamskega gradu.  

Naslednja, osrednja točka je bila  Park vojaške zgodovine  v Pivki. To je nov in hitro razvijajoč se muzejsko turistični center. Njihova  vodička nam je podrobno predstavila celoten muzej. Zanimiva je sodobna razstava, preko katere smo podoživeli nastanek slovenske države, predstavljena z eksponati, orožjem,  filmi in razstavnimi panoji. Videli smo najdragocenejše  primerke  težkega orožja kot so: tanki, oklepna vozila,  topovi in letala. Najatraktivnejši eksponat pa je še vedno diverzantska podmornica, katero smo si ogledali tudi od znotraj in tako spoznali skrivnostni svet podmorničarjev.  Večina nas je bila v njej prvič in je bila za nas prava atrakcija.


Nazadnje smo se popeljali  na Prem, rojstni kraj pesnika slovenske moderne, Dragutina Ketteja.  Vasica leži nad dolino reke Reke pri Ilirski Bistrici. Prem je najbolj znan po gradu in cerkvi sv. Helene iz 13. stoletja. Cerkev se ponaša z orglami, ki jih je  v letu 1913 zgradil priznani mojster Ivan Milavec. Freske so delo Toneta Kralja. Notranjščina je trenutno v obnovi, ki bo stala veliko denarja. Tamkajšnji g. župnik nam je opisal razvoj kraja vse od prvega gradu dalje. Zelo zanimiva zgodovina. Po pristnem in bogatem kosilu smo se odpravili domov.  

Z izleti nadaljujemo v mesecu maju, juniju,...

Lado Nartnik

 

Oglejte si tudi