DANES
22°C
9°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

Pomladni koncert Glasbene šole Emil Adamič

Pomlad je že dodobra prikorakala v naše okolje, začele so cveteti prve rože in drevesa. Pomladni čas je čas prebujanja, toplejših in sončnih dni. Glasbena šola Emil Adamič pa te dni praznuje svoje 13. leto delovanja. V ta namen so učenci in učitelji priredili Pomladni koncert, kjer so se predstavili mnogi učenci glasbene šole s petjem ali igranjem v različnih komornih zasedbah in godbi.

Koncert so slavnostno otvorili učenci Glasbene šole, ki se učijo tolkal. Pod mentorstvom Tilna Zakrajška so zdajšnji in bivši učenci združili moči in skupaj zaigrali uvodno pesem ter gledalce ponesli skozi Utrip južne tribune. Sledila je prva napoved in pozdrav vsem gostom, nastopajočim in obiskovalcem. Vezna beseda je celoten koncert melodično in doživeto tekla preko voditeljice Tine Šlajpah, ki je prvič vlogo voditelja dotičnega koncerta prevzela z velikim navdušenjem. Sledila je učenka violine, ki je v vseh letih učenja med najbolj uspešnimi učenci glasbene šole. Za sabo ima že prek 5 tekmovanj s samimi najboljšimi uvrstitvami zlatih in srebrnih priznanj. Lucija Ana Dragaš je gledalce popeljala skozi melodije Tartinija, na klavirju pa jo je spremljal učenec Dominik Kovačič. Mentorici točke sta bili Tina Blaznik (violina) in Maruša Frelih (klavir). Sledila je klavirska točka francoskega skladatelja in komponista Debussyja pod spretnimi prsti učenke Ive Kampuš iz enote Dol pri Ljubljani, mentorica Janja Šuštaršič.
Pri naslednji točki je zopet sledil klavir, vendar v duetu s flavto. Učenki enote Dol pri Ljubljani Sara Michelle Pecik in Polona Babnik sta se predstavili s pesmijo Variacije za flavto in klavir v e-duru, znanega skladatelja Chopina. Malo predaha in vezne besede, in že so zopet na vrsto prišli tolkalci. Zasedba je tokrat poleg vseh bobnov zasedla še druge tolkalske inštrumente. Slišati je bilo marimbo, vibrafon, zvončke, ksilofon, činele in little percussion. Z jamajško ljudsko pesmijo so gledalce popeljali na drugi konec sveta. Prav je, da se na koncertu predstavijo različni inštrumenti, zato so se v naslednji točki predstavila trobila. Trobilski kvintet pod vodstvom Mateja Rihterja nam je zaigral znano tujo skladbo Wonderful Tonight. Sledila je pevska točka učenke Tinkare Bučar pod mentorstvom Urške Kastelic. Slišati je bilo melodije pesmi I could have danced all night ob spremljavi učiteljice klavirja, Janje Šuštaršič.
Nato pa so gledalci dočakali tudi brenkala. Kot prva sta se na odru predstavila kitara in banjo. Kitarista Davida sta z duetom Dueling banjos in kavbojsko opremo popestrila svojo točko. Poleg zanimivega neobičajnega zvoka benja sta svoje ritme s ponavljanji določenih melodij in vedno hitrejših ritmih kar stopnjevala napetost njune točke. Sledil je koncert trobentača Ignacija Dolinarja, ki je s spremljavo klavirja predstavil enega izmed njegovih daljših koncertov, ki jih je vajen igrati na različnih tekmovanjih. Sledila so pihala. Kvartet klarinetov, ki so ga predstavljali godbeniki Godbe Dobrova - Polhov Gradec, je zaigral Lovsko koračnico bratov Avsenik, pod priredbo in mentorskih vodstvom Janeza Benka. Sledil je trio flavt Eve, Zale in Lucije pod mentorstvom Klavdije Feguš, ki so zaigrale pesmi I will follow him in A Swingin safari. Trio so spremljali učitelji glasbene šole – Miloš Rebula na klavirju, Simon Brand na bas kitari ter Tilen Zakrajšek na bobnih. Sledila je komorna zasedba violin, ki so pod mentorjem Milkom Jurečičem zaigrale znano popularno skladbo Queenov z naslovom Bohemian Rhapsody. Nato smo odšli nazaj v Slovenijo. Orkester pihal, ki vsebuje klarinete in saksofone, je zaigral slovensko vsem dobro poznano Slovenskega naroda sin pod taktirko, mentorskim vodstvom in priredbo Janeza Benka. Sledila je še pesem pihalskega orkestra in solo klarinetov z naslovom Klarinettenmuckl. Orkester pihal sta spremljala še godbenika Aleš Škof na bas kitari ter Urh Jarc na tolkalih. Mentorji pihalcev so Janez Benko, Urban Knez in Matic Sotošek.
Sledila je udarna pesem Roundtable rival z Neli Božič na violini, Davidom Avbljem na električni  kitari, Davidom Burnikom na bas kitari in Lukom Jurešem na tolkalih. Začetni hitri ritmi violine so se prelevili v hitre ritme električne kitare, piko na i pa je dodala udarnost bobnov, ki je vse melodije povezala v celoto. Mentor točke je bil violinist Milko Jurečič.
Da pa ne bo nastopala le kupica učencev v različnih komornih zasedbah, so se predstavili tudi učitelji. Matej Rihter - Riki na trobenti, ki je hkrati tudi dirigent Godbe Dobrova - Polhov Gradec in trobentač pri skupini Fehtarji. Na klarinetu je profesionalno odigral Janez Benko, učitelj, mentor, koncertni mojster Orkestra Slovenske vojske ter član ansambla Zupan. Na kitari je melodije spremljal učitelj in ravnatelj Simon Brand na bas kitari rocker in učitelj Klemen Mlinar na klavirju, učitelj Miloš Rebula ter na bobnih Tilen Zakrajšek, bivši član Brendijevih barab ter spremljevalnega banda Uroša in Tjaše. Zaigrali so pesem All of me skladateljev G. Marksa in S. Simonsa, ki je postregla s solo vložki najprej trobente, nato klarineta, kitare, klavirja in bobnov. Vsak učitelj se je skozi pesem lahko predstavil s svojim vložkom in užival v ustvarjanju glasbe s sodelavci. Pred koncem je nekaj skladb zaigral še otroški orkester Glasbene šole, kjer se kalijo mladi glasbeniki, ki se radi povezujejo z glasbeniki različnih inštrumentov. Mladi glasbeniki nekoč lahko stopijo tudi v velike vrste Godbe Dobrova - Polhov Gradec. Pod taktirko Mateja Rihterja in mentorskim vodstvom Urbana Kneza in Maksa Rihterja so zaigrali skladbi Clowning around ter Rhapsody in blue. Za čisti konec večera pa je oder zapolnila Godba Dobrova - Polhov Gradec, ki je kot prvo predstavila pesem s solom najmlajšega godbenika Patrika Vidoviča na ksilofonu in pesmijo Fiddle Faddle.
Nato je godba obiskovalce ponesla v Francijo, prek Parisa, Moulin Rouga, La vie en rosa in drugih vsem dobro poznanih francoskih šansonov. Prek venčka francoskih so se v godbi predstavljali tudi solisti. Na klavirski harmoniki Marko Ciuha, na trobenti Ignacij Dolinar ter na saksofonu Aljaž Sečnik. Za konec pa še dve pesmi skupaj z Združenim otroškim pevskim zborom Glasbene šole Emil Adamič, ki so veselo in ponosno prikorakali na oder in zapeli Pesem o upanju in pesem Geslo.
Ker aplavza kar ni in ni bilo konec, so Godba in otroški zbor za bis zaigrali še Tra-ta-ta skladatelja Bojana Adamiča, ki je hkrati tudi himna slovenskih godb.

1/29

Pomladni koncert – tolkala

Pomladni koncert – voditeljica Tina Šlajpah

Pomladni koncert – Lucija Ana Dragaš

Pomladni koncert – Dominik Kovačič

Pomladni koncert – duet

Pomladni koncert – Iva Kampuš

Pomladni koncert – duet

Pomladni koncert – tolkalci

Pomladni koncert – kvintet trobil

Pomladni koncert – Tinkara Bučar

Pomladni koncert – kamera

Pomladni koncert – Voditeljica Tina Šlajpah

Pomladni koncert – David Burnik in Avbelj

Pomladni koncert – Ignacij in Erik

Pomladni koncert – kvartet klarinetov

Pomladni koncert – trio flavt

Pomladni koncert – trio flavt

Pomladni koncert – violine

Pomladni koncert – orkester pihal

Pomladni koncert – klarineti

Pomladni koncert – komorna zasedba

Pomladni koncert – učitelji

Pomladni koncert – učitelji

Pomladni koncert – otroški orkester

Pomladni koncert – otroški orkester

Pomladni koncert – godba DPG

Pomladni koncert – godba DPG

Pomladni koncert – godba, zbor

Pomladni koncert – godba, zbor

M.D., foto: U.K.

Oglejte si tudi