JUTRI
23°C
9°C
SOB.
23°C
10°C
Oceni objavo

Pomlad prinaša še več delovne vneme

Mesec februar je bil najtoplejši mesec v zgodovini, zato se je pomlad ponovno pričela bistveno prej, kot bi se morala. V teh dneh se zato že pripravljamo za delo na vrtu – v upanju, da ne bo pozebe. Več možnosti za preživljanje časa v naravi nas spodbuja in motivira, da smo bolj ustvarjalni ter tako s še več vneme lažje opravljamo delo tudi na drugih področjih.  

Občina je konec februarja objavila javni razpis za ohranjanje in spodbujanje razvoja kmetijstva in podeželja in javni razpis za sofinanciranje postavitev malih komunalnih čistilnih naprav tam, kjer ni kanalizacijskega omrežja. Na seji občinskega sveta v marcu je bil med drugim potrjen tudi operativni program odvajanja in čiščenja odpadne vode v naši občini, kjer je tudi prikazan načrt razvoja kanalizacijskega omrežja do leta 2027. V teku so tudi javni razpisi za vzdrževanje vodovodnega omrežja in vzdrževanje cest.

V mesecu marcu smo za projekt P+R na Dobrovi vložili vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Projekt za izvedbo je izdelan in čaka na gradbeno dovoljenje, pričetek del predvidevamo pred poletjem. Pospešeno se zaključuje tudi projektna dokumentacija za Zeleno dolino. Na svetu zavoda OŠ Dobrova je bila predstavljena programska zasnova novega 10-oddelčnega vrtca, ki je predviden ob obstoječem objektu OŠ Dobrova. Prav tako je na marčevski seji občinski svet potrdil projekt izgradnje vrtca, kar pomeni, da se lahko prične s pripravo projektne dokumentacije.

Velik del projektne dokumentacijo za sanacijo po poplavah je izdelane in je v postopku izbora izvajalcev (plazovi na Črnem Vrhu, sanacija cest, sanacija infrastrukture v Petačevem, Jernejčkovem, Škandrovem grabnu, sanacija poškodb ceste Polhov Gradec–Zalog, ipd.). Žal pa država ne sledi zakonsko predpisanim obvezam in ne izdaja projektnih pogojev v rokih predvsem za izgradnjo novih mostov in propustov. Zato potekajo med občino, DRSV in DRSI intenzivni sestanki, da lahko čim prej pridobimo pogoje in pričnemo z deli.

Ker je KPL odpovedal pogodbo za obstoječo lokacijo tržnice na Viču, je Občina takoj pristopila k iskanju rešitve in v dogovoru s Sparom zagotovila novo lokacijo za viško tržnico za vse naše lokalne kmete in prodajalce. Z vzpostavitvijo lokalne tržnice na Dobrovi in ohranitvijo tržnice na Viču ter dobrim sodelovanjem s Kmetijsko zadrugo Občina sledi cilju po krepitvi in spodbujanju lokalnih kmetov in prodajalcev v našem okolju ter krepitvi blagovne znamke Blagajeve dežele. 

Vsem društvom se zahvaljujem za njihovo delovanje in oživljanje našega kraja, prostovoljnim gasilcem pa za zavzetost in ogromno prostovoljnih ur, ki jih prispevajo za zagotavljanje varnosti v našem kraju. Po obiskanih občnih zborih veseli dejstvo, da so plani dela v vseh društvih optimistični.

V marcu je v Kamniku potekala regijska proslava ob dnevu civilne zaščite, na kateri so podelili priznanja Civilne zaščite najzaslužnejšim pripadnikom in članom civilne zaščite, prostovoljnim reševalcem ter ostalim članom služb zaščite reševanja in pomoči pri odpravljanju posledic ob naravnih in drugih nesrečah. Med prejemniki srebrnega priznanja je bil tudi naš občan, član občinskega štaba civilne zaščite g. Franc Koprivec. S svojim delom je preudarno in odlično do nedavnega vodil ter usmerjal delo štaba, še posebej pa mu gre zahvala za vodenje aktivnosti ob naravnih nesrečah, ki so nas doletele avgusta 2023. Še enkrat hvala in iskrene čestitke.

Naj vas tudi letos vljudno povabim na sodelovanje v čistilni akciji, ki bo v naši občini potekala v soboto, 6. aprila 2024. Zbirna mesta in ostale informacije bodo objavljene na spletni strani in socialnih omrežjih občine. Bodimo zgled in našo lepo okolico očistimo vsega, kar v naravo ne sodi.

Ob materinskem prazniku čestitke in iskreno praznovanje vsem mamam. Vsem želim tudi lepo in mirno praznovanje velikonočnih praznikov.  

 

Vaš župan Jure Dolinar

Oglejte si tudi