Oceni objavo

Vse bližje začetku gradnje

V začetku meseca oktobra je v prostoru Kulturnega doma Jakoba Trobca potekala javna obravnava Občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN), ki zajema območje dela Polhovega Gradca, kjer se načrtuje izgradnja novega trgovinsko-poslovnega objekta ter širjenje poslovnih prostorov podjetja Schwarzman. Na predlagan OPPN posebnih pripomb ni bilo, zato Občina, v želji, da bo drugo leto objekt stal, nadaljuje z usklajevalnimi deli.

 "Polhov Gradec potrebuje večjo trgovino", je splošno mnenje in tudi večletna želja krajanov Polhovega Gradca in njegove okolice. Ta si glede na svojo velikost, število prebivalcev in druge karakteristike prav gotovo zasluži večji trgovinski center, kakršnega ima  že več kot 30 let. Resnica je, da se tega dejstva zavedajo tudi občinski možje, zato že kar nekaj let potekajo pogovori in usklajevanja o možni in ustrezni lokaciji za umestitev objekta, kakršen je trgovinski center.

In končno se je našla primerna lokacija, sprejemljiva tako za lastnika, Občino, trgovca kot tudi za krajane. Nov objekt bo nekoliko odmaknjen od centra Polhovega Gradca, in sicer se bo nahajal v bližini Osnovne šole – pod klancem, natančneje na parcelni številki 198/2, k.o. Polhov Gradec. Ta prostor sicer spada v območje tretje poplavne nevarnosti, kar predvideva manjšo verjetnost poplav in zato dovoljuje gradnjo objektov takšne vrste. Celotna površina prostorske enote bo predvideno merila 4.313 m², brutoetažna površina objeta pa 1.950 m². Poleg trgovine in lokala v pritličju, bo ta imel v prvem nadstropju namenjenih še nekaj poslovnih prostorov za druge dejavnosti – katere, bo odločil končni investitor. Objekt torej ne predvideva stanovanj, saj občinski odlok mešanja dejavnosti te vrste ne dovoljuje. Sicer pa je shema, ki je bila z OPPN potrjena in prikazuje okvirno postavitev stavbe s prostori, za investitorja zelo odprta. Pripravljavec OPPN, ki ureja kako in na kakšen način je na tej lokaciji dovoljeno graditi, je bila občina Dobrova-Polhov Gradec. Ta vseskozi sodeluje in se usklajuje tudi z lastnikom zemljišča, s katerim je že podpisano pismo o nameri, s trgovcem, ki ostaja Mercator ter s potencialnimi investitorji, ki zaenkrat ostajajo le potencialni. Kdo pa bo končni investitor, se bo izvedelo kmalu, saj bo Občinski podrobni prostorski načrt predvidoma  sprejet že v decembru kar bo osnova za odločitev  potencialnega investitorja o nadaljnjih korakih. Župan Franc Setnikar optimistično, kot vedno, zagotavlja, da je interes velik, zato lahko upa, da bo nov objekt – trgovinsko-poslovni center v Polhovem Gradcu - stal že naslednje leto.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi