DANES
22°C
9°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

V znamenju pohval, priznanj in lepe glasbe

Polhov Gradec, 23. junij – V večnamenski športni dvorani pri Osnovni šoli Polhov Gradec je potekala letošnja slovesnost, s katero je občina Dobrova - Polhov Gradec obeležila občinski praznik, dan državnosti ter podelila priznanja in grbe najbolj zaslužnim občanom.
Letošnje praznovanje državnega in občinskega praznika je vremenska napoved dobesedno prestavila iz grajskega parka v varno zavetje večnamenske dvorane pri Osnovni šoli Polhov Gradec. Tako je bil dvig evropske, državne in občinske zastave ter sestop plezalca, ki je zastave pripel na vrh umetne stene, varnejši in predvidljivejši. Naravnih lepot izza sten dvorane pa ni opevala le pesem otroških glasov in mladih pevk, pač pa tudi mnoge besede prijetne povezovalke večera Bernarde Žarn, na kar se je navezoval tudi županov govor. Franc Setnikar se je spomnil nekaterih uspehov, ki jim jih je v preteklem letu uspelo doseči z občinsko upravo, ter naštel nekaj tistih, ki se jih skupaj z občani veseli v prihodnosti. Eden izmed pomembnejših je prav gotovo pridobitev bronastega znaka Slovenia Green Destination, ki priča o tem, da je lepota naših krajev prepoznana tudi širše. Vsem zbranim je čestital ob skupnem občinskem prazniku in dnevu državnosti, posebno pozornost pa namenil prejemnikom letošnjih občinskih priznanj. 
Priznanja občine za izkazano prizadevnost na različnih področjih delovanja so prejeli: ekipa pionirk PGD Dvor, Boris Koritnik, Marjan Pograjc, Marjeta Stanovnik, Klemen Zibelnik in posthumno Valetnina Oven. Podeljena sta bila tudi dva srebrna grba občine, in sicer Aniti Kobe za pomembne dosežke na področju ohranjanja kulturne dediščine in aktivnega kulturnega udejstvovanja s folklorno skupino Grof Blagaj ter v spodbudo za nadaljnje delo in Antonu Tomšiču za pomembne dosežke na področju društvene dejavnosti v občini, vsestransko delo in v spodbudo za nadaljnje delo.

Kulturno bogat program so oblikovali številni nastopajoči, kulturni ustvarjalci iz občine – Godba Dobrov - Polhov Gradec, mladi bobnarji, šolski zbor OŠ Polhov Gradec, vokalna skupina Svetlice, pevka Manca, mladi saksofonisti, ki so skupaj s priljudno povezovalko večera Bernardo Žarn zbranim pričarali zares lep praznični večer, tega pa je s spodbudnim voščilom ob koncu okronal še sam presvetli grof Blagaj: "Naj živi naša domovina, prelepa Slovenija!"

Nadja Prosen Verbič, fotografija: npv

 

 

Anita Kobe,  srebrni grb občine
Že več kot 20 let uspešno vodi folklorne skupine v Občini Dobrova - Polhov Gradec. Najprej je vodila Folklorno skupino Šentjošt, sedaj pa že 15 let Folklorno skupino Grof Blagaj iz Polhovega Gradca. Vsa ta leta skrbi za krajevno ljudsko izročilo z ohranjanjem plesnih korakov. Raziskala je ples v Šentjoštu in okolici iz prve polovice 20. stoletja, izdelala koreografijo šentjoških plesov in predlogo šentjoške noše. Ti plesi so še vedno del programa Folklorne skupine Grof Blagaj, s katerimi skupina predstavlja kraje naše občine po Sloveniji in tudi v tujini. Po njeni zaslugi uspešno deluje na področju ohranjanja ljudskega izročila domačih krajev, na vsakoletni prireditvi Večer s polhograjsko folkloro obiskovalcem poleg plesa predstavi tudi odlomke iz zgodovine naših krajev, knjig in zapisov o Polhovem Gradcu in okolici. Prav tako folklorna skupina Grof Blagaj redno sodeluje na Slovenskih večerih za tuje turiste v Ljubljani, kjer poleg plesnih korakov slovenskih pokrajin vedno predstavi tudi Polhov Gradec.

Anton Tomšič,  srebrni grb občine
Je član društva upokojencev Dobrova, ki ga uspešno vodi od leta 2011. V tem času je poleg skrbi za že uveljavljene aktivnosti program društva še razširil in mu dodal nove vsebine. Je soorganizator likovnih razstav, večletni organizator meddruštvenih srečanj upokojencev na Ključu, sodeluje pri dejavnostih območne zveze društev upokojencev Ljubljana Vič - Rudnik in je peto leto član odbora za organiziranje srečanj društev upokojencev območne zveze. Prav tako skrbi za organizacijo in soudeležbo na vsakoletnem srečanju upokojencev Slovenije in Avstrije v Pliberku, sodeluje pri organiziranju vsakoletnih društvenih piknikov, je pobudnik začetka nordijske hoje v društvu idr. S svojim delom usmerja in spodbuja člane k dejavnostim za ohranitev svojega zdravja, s svojo osebnostjo in odprtostjo pa ohranja dobre odnose in sodelovanje z drugimi organizacijami in društvi.

Ekipa pionirk PGD Dvor, priznanje občine
Sestavljata jo dve Maji in Kaja. Z mentorjem Markom je ekipa dosegla do sedaj največji uspeh PGD Dvor, saj je osvojila 3. mesto in bronasto medaljo na državnem tekmovanju v gasilski orientaciji na Golteh. Dekleta pod vodstvom Klemna in Teje tudi sicer na tekmovanjih dosegajo izvrstne rezultate in so zelo prizadevna in aktivna tako v domačem društvu kot širše.

Naja Kovačič, priznanje občine
Je že do zgodnjega dvanajstega leta osvojila vrsto odličnih plesnih priznanj – postala je državna, vice državna, evropska, vice evropska in vice svetovna prvakinja, letos pa je prejela tudi posebno priznanje plesne zveze Slovenije za vrhunske dosežke v letu 2016. Pleše od svojega drugega leta, sodelovala je pri številnih znanih slovenskih televizijskih oddajah in nekaterih videospotih glasbenih skupin. Prav tako se rada predstavi v sklopu šolskih prireditev v Osnovni šoli Polhov Gradec.

1/17





Ekipa pionirk PGD Dvor, prejemnice priznanja občine

Naja Kovačič, dobitnica priznanja občine

Boris Koritnik, dobitnik priznanja občine

Marjan Pograjc, dobitnik priznanja občine

Marjeta Stanovnik, dobitnica priznanja občine

Klemen Zibelnik, dobitnik priznanja občine

Anita Kobe, dobitnica srebrnega grba občine

Anton Tomšič, dobitnik srebrnega grba občine




Anita Kobe, dobitnica srebrnega grba občine

Anton Tomšič, dobitnik srebrnega grba občine

Valetnina Oven, posthumno priznanje občine
Bila je bila članica upravnega odbora, najvišjega organa Društva kmečkih in podeželskih žena Dobrova - Polhov Gradec in Horjul. Vodila je blagajniška dela, opravljala aktivnosti v zvezi z izobraževanji, tečaji, delavnicami, strokovnimi ekskurzijami, predavanji ter se vestno udeleževala vseh dogodkov in prireditev, ki jih je organizirala Zveza kmetic Slovenije. Kljub obilici dela v domačem okolju si je vedno vzela čas za prostovoljno dejavnost v društvu.

Marjeta Stanovnik, priznanje občine
Je aktivna članica Turističnega društva Briše od njegove ustanovitve dalje. Z vso skrbnostjo in natančnostjo opravlja tajniška opravila, aktivno sodeluje pri organizaciji vseh kulturnih prireditev, poskrbi za pogostitve na raznih krajevnih dogodkih ter je tudi članica in predsednica ženskega pevskega zbora Danica. Poleg tega pa je njeno ljubezen do cvetja mogoče prepoznati ob obiskih okrašene župnijske cerkve v Polhovem Gradcu.

Boris Koritnik, priznanje občine
Je dolgoletni član prostovoljnega gasilskega društva Polhov Gradec. Gasilci domačega društva ga opisujejo kot osebo, na katero se lahko vsakokrat obrneš in računaš na njegovo pomoč, zato je nepogrešljivi. S svojim delom, izobraževanji in osebnim prispevkom pa je pomemben člen tudi pri razvoju društva.

Marjan Pograjc, priznanje občine
Je večletni predsednik Krajevne skupnosti Dobrova, človek, v katerem predlagatelji prepoznavajo požrtvovalno delo in znanje, ki ga je posebej izkazal pri vodenju, spremljanju in izgradnji novega vodohrana na Dobrovi.


Klemen Zibelnik, priznanje občine
Je med najbolj prizadevnimi in aktivnimi člani PGD Dvor, z mladino dosega uspehe na gasilskih tekmovanjih, ureja spletne strani društva in gasilske zveze Dolomiti. V domačem društvu je opravil več izobraževanj, tečajev specialnosti in pridobil več gasilskih činov. Njegovo izredno delo je obrodilo rezultate z dosežki gasilskega podmladka, prav tako pa je tudi pobudnik uspešnega projekta Noč z gasilci, ki se izvaja že četrto leto.

 

Oglejte si tudi