JUTRI
21°C
14°C
SOB.
24°C
11°C
Oceni objavo

Cena socialnovarstvene storitve pomoči na domu ostaja enaka

Pomoč družini na domu je javna služba na področju socialnega varstva, kot jo narekuje Zakon o socialnem varstvu.

Pomoč družini na domu obsega socialno oskrbo upravičenca v primeru invalidnosti, starosti ter v drugih primerih, ko socialna oskrba na domu lahko nadomesti institucionalno varstvo. Občina je po omenjenem zakonu dolžna zagotavljati mrežo javne službe pomoč družini na domu.  

Za Občino Dobrova - Polhov Gradec opravlja storitev pomoči na domu Center za socialno delo Ljubljana Vič - Rudnik na podlagi sklenjene pogodbe. Program izvajata socialni oskrbovalki, ki sta redno zaposleni na CSD Ljubljana Vič - Rudnik. Povprečno mesečno število uporabnikov je 29.

Cene storitve pomoč na domu so oblikovane na osnovi Pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev. Stroški storitev so sestavljeni iz stroškov strokovne priprave v zvezi s sklenjenimi dogovori ter stroškov neposredne socialne oskrbe, vodenja in koordiniranja. Subvencijo občine mora potrditi pristojni organ občine. Poleg subvencije cene je občina dolžna zagotoviti še pokrivanje cene delne ali celotne oprostitve za tiste upravičence, ki zaradi socialne ogroženosti sami niso sposobni plačati storitve.

S strani CSD Ljubljana Vič - Rudnik je občina prejela Vlogo za spremembo cene pomoči na domu

za leto 2014.  Glede na spremembe, ki jih je pri izračunu cene pomoči na domu upošteval CSD Ljubljana Vič - Rudnik, je mogoče ugotoviti, da se cena storitev v primerjavi z letom 2013 niža, in sicer s 16,95 EUR na 16,36 EUR (zmanjšanje za 0,59 EUR). Takšno znižanje je posledica zmanjšanja števila uporabnikov (prej 31, zdaj 29).

Tako Odbor za zdravstvo in socialo kot občinski svetniki so se strinjali s tem, da cena za uporabnika ostane nespremenjena (saj bi bila sprememba minimalna).

Oglejte si tudi