DANES
20°C
10°C
JUTRI
19°C
14°C

Huda ura na Polhograjskem

Polhov Gradec z okolico - V noči iz ponedeljka na torek je neurje z močnim dežjem, ki je sicer divjalo po večjem delu Slovenije, najbolj zaznamovalo Polhov Gradec z okolico, in sicer območje Potrebuježevega in Petačevega grabna, del Črnega Vrha in Zaloga ter območje vzdolž strug Male vode in Božne. Hudourniki so odnesli nekaj mostov in številne brvi, sprožilo se je 5 večjih in več manjših plazov, uničenih in poškodovanih je bilo preko 30 kilometrov cest, kar se ocenjuje na preko 400.000 evrov škode. Poleg tega je bilo prizadetih 33 stanovanjskih objektov ter 3 poslopja bližnjih podjetij, kamor je vdrla voda in nanosila mulj, blato in kamenje.

Se zgodba stoletnih voda ponavlja?

Prebivalci Polhovega Gradca in okoliških vasi so po devetdesetih letih, ko so to območje nazadnje zajele stoletne vode, doživeli podobno zgodbo, le da neurje tokrat na srečo ni terjalo življenj.

 

Vse cestne službe in gasilska društva na delu od zgodnjih jutranjih ur

Kot prvi so na teren odhiteli gasilci prostovoljnih gasilskih društev Polhov Gradec in Dvor, ki so bili aktivirani kmalu po drugi uri zjutraj. Razmere, ki so se iz minute v minuto spreminjale, so skrbno spremljali tudi župan Franc Setnikar, poveljnik civilne zaščite Franc Koprivec ter poveljnik Gasilske zveze Dolomiti Filip Božnar. Vse javne službe in vsi delavci pogodbenih izvajalcev, ki v občini skrbijo za cestno infrastrukturo, so bili po besedah župana s potrebno mehanizacijo na delu že ob tretji uri zjutraj in so poskušali nekatere posledice sproti odpravljati. Seveda pa tudi tokrat ni šlo brez prostovoljnih gasilcev, ki se jih je po informacijah poveljnika gasilske zveze tekom torkovega dne zbralo več kot 230, in sicer preko 170 domačih ter 60 gasilcev iz gostujočih gasilskih enot. Ti so skupaj z nekaterimi lokalnimi prostovoljci ves dan pomagali na najbolj ogroženih in poškodovanih območjih. Na prošnjo domačih vodij intervencij pa je tudi tokrat na pomoč priskočil Urad RS za zaščito in reševanje, ki je zagotovil helikopter slovenske vojske, s katerim je bil opravljen helikopterski prelet.

 

Prva groba ocena škode na infrastrukturi naj bi znašala več kot 400.000 evrov

Po poročilu Franca Koprivca, poveljnika civilne zaščite Občine Dobrova - Polhov Gradec, so deroče vode odnesle številne brvi, močno so poškodovale dva mostova, preko deset pa je bilo prav tako nevarnih za prehod. Tako je bilo nekaj hiš za nekaj ur odrezanih od sveta, a z vsemi je bil po zagotovilu Koprivca ves čas vzpostavljen stik. Poleg mostov se je sprožilo pet večjih in več manjših plazov, ki so uničili in poškodovali preko trideset kilometrov cest. Župan Franc Setnikar del nastale škode na cestah in mostovih pripisuje Agenciji RS za vode, ki ji kljub večkratnim opozorilom s strani občine še vedno ni uspelo očistiti vodnih pregrad, prav tako ji ni uspelo odpraviti posledic žledoloma ter očistiti strug gramoza, vejevja in dreves, zaradi česar so se tokrat ob neizmerno veliki količini padavin zamašili številni kanali in mostovi, voda pa je tako ubrala drugo pot. Po njegovih besedah bo občina na vse pristojne in odgovorne organe poslala zahtevo za oceno škode, vendar posebnih pomoči, vsaj po izkušnjah sodeč, ne pričakujejo, zato bo odprava posledic naravne nesreče, ki je letos že druga, znova pošteno zarezala v občinski proračun. Kljub vsemu župan zagotavlja, da bodo varno prevoznost cest uredili v najkrajšem možnem času. Manjša dela na cestnih bankinah in drugi cestni infrastrukturi so bila že opravljena, večja so v izvajanju, težavnejše probleme, kot je primer podrtega mostu, pa bo potrebno reševati širše, zato ocenjuje, da bo celotna sanacija trajala tri mesece, morda še nekoliko dlje.

 

V 105 intervencijah prizadetih preko 30 stanovanjskih hiš, gostišče, balinišče in številni drugi objekti

Navidezno mirna noč se je v torek, nekaj po drugi uri zjutraj, za mnoge občane Občine Dobrova - Polhov Gradec začela spreminjati v pravo nočno moro. Najbolj so bili prizadeti Skopčevi iz Smolnika, kjer je hudournik poškodoval vse tri stanovanjske hiše. »Val je v nekaj minutah odnesel vse pred seboj,« je povedal Marjan Skopec, ki mu je voda vdrla skozi okna v garaži in odprla vrata, za seboj pa dobesedno pometla, odnesla je celo avtomobil, zmrzovalne skrinje in vso električno opremo in orodje, ki ju je imel v garaži, pred hišo pa pustila ogromne količine peska, skal, blata in vejevja. Okrog pol metra vode se je nabralo tudi v drugi hiši, kjer živi njihov oče, ki pri svojih osemdesetih česa podobnega ne pomni. Zelo kratko in jedrnato, z besedama »groza in strah«, opiše razmere Katja Skopec, ki s svojo družino živi v spodnji hiši, kjer je voda poškodovala le spodnje nadstropje. Posledice vode, ki je prodrla iz potočka, ki je večino leta suh, na dan pa pride le ob najbolj deževnih dnevih, so že ob svitu začeli odpravljati gasilci in delavci z mehanizacijo, ki so po svojih močeh poskušali sanirati nastale razmere. Škoda je po besedah prizadetih nepredstavljiva, saj so se za nekatere odtujene stvari in infrastrukturo trudili vse življenje.

1/38

Močno deževje je na nekaterih območjih poškodovalo tudi lokalno cesto Ljubljana–Polhov Gradec.

Močan hudournik je odtrgal številne brvi, tudi to pod polhograjsko graščino.


Prostovoljni gasilci so bili tudi tokrat nepogrešljivi na vseh prizadetih območjih.

Klet gostišča Pograjski dom je bila tokrat polna blata in vode.

Bolj blatnemu igrišču kot balinišču podobno.



Tabla z napisom »Dobrodošli« tokrat ni naletela na prijaznega gosta.

Most, zgrajen leta 2010, je popolnoma porušen; drevje, vejevje in blato so zamašila most in voda je urezala novo strugo.


Številni mediji so poročali o novi žalostni zgodbi v Občini Polhov Gradec.

Direktor podjetja Konstrukcije Schwarzmann Boštjan Bevec je poskušal čim prej priklicati serviserje strojev, da bo proizvodnja lahko znova začela z delom.




Hale podjetja, stroje in material, ki so bili v blatu, je bilo treba očistiti.

Zalita hala podjetja Konstrukcije Schwarzmann

Številne ceste na Polhograjskem so bile v torek zaradi plazov in porušenih mostov zaprte.




Žalosten posnetek razdejanja, ki ga je hudournik povzročil pri Skopčevih.

Delavci z mehanizacijo in gasilci so po svojih močeh omejili škodo.





Cestne službe so bile na delu ves dan.


Okrog 50 plazov je onemogočilo prevoz po regionalnih in lokalnih cestah.

Plaz, ki je za več ur zaprl cesto Polhov Gradec–Zalog.


Pogled na odplaknjeno njivo je v torek doživela marsikatera gospodinja, ki je za pridelano zelenjavo lahko le potočila solzo.




Iz poročila Občine Dobrova - Polhov Gradec je razvidno, da je poleg poškodovanih hiš v Smolniku, voda poplavila še okrog dvajset stanovanjskih hiš, dvanajst jih je zasul plaz ali kak druh nanos, prav tako pa je bilo  prizadetih okrog dvajset kleti, skratka večina objektov vzdolž strug Male vode in Božne na območju Polhovega Gradca. Na teh lokacijah so prostovoljni gasilci opravili 105 intervencij - na pomoč so priskočili s potopnimi črpalkami in motornimi brizgalnami, s katerimi so črpali vodo iz kleti in spodnjih prostorov hiš, na koncu pa prostore in dvorišča še sprali.

 

Podjetje Konstrukcije Schwarzmann upa na razumevanje kupcev

Posledice neurja so v torek ustavile delo tudi v proizvodnji podjetja Konstrukcije Schwarzmann, ki v Polhovem Gradcu izdeluje rastlinjake, industrijske šotore in hale. Voda je v celoti zajela dve proizvodni hali, kamor je nanesla okrog 15 centimetrov blata, tretja hala je bila malenkostno pod vodo, četrti pa je ta prizanesla. Vsi delavci, ki so ta dan prišli na delo, so se tako morali spopasti s čiščenjem strojev in drugega proizvodnega materiala, na pomoč pa so jim priskočili številni prostovoljni gasilci iz sosednjih društev. Po besedah direktorja Boštjana Bevca podjetje trenutno izvaja nekaj večjih projektov za tujino, in sicer za Švico, Francijo ter Anglijo, pri čemer pa so dobavni roki najbolj problematični, zato bodo zamujeno poskušali nekako nadoknaditi, kupcem pa pojasniti nastalo situacijo, saj vse le ni odvisno od njih samih, temveč tudi od serviserjev in drugih vpletenih, ki bodo stroje in drugo opremo morali usposobiti za nemoteno nadaljnje delo.

 

HVALA VSEM VPLETENIM za pomoč pri odpravljanju posledic naravne nesreče!

Poleg številnih objokanih in pretresenih obrazih prizadetih, je človek na terenu doživel in občutil tudi veliko hvaležnost, ki so jo ti v dani situaciji včasih sicer težko izrazili. Zato naj velja vsem prostovoljcem in odgovornim beseda "hvala" pošteno plačilo za opravljen trud, delo in voljo, ki so jo pri odpravljanju posledic te naravne nesreče delili.


Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

 

Oglejte si tudi