JUTRI
21°C
13°C
ČET.
23°C
12°C

Dobrovski gasilci v Prlekiji

V začetku junija je društvo prejelo vabilo prijateljskega gasilskega društva Sv. Jurij ob Ščavnici, naj se člani udeležimo pohoda in druženja v Prlekiji.

5. julija smo se vabilu odzvali člani, članice in veterani. Z minibusom (prevozi Jazbec) smo odpotovali proti Slovenskim goricam. Prvi polurni postanek je bil v Tepanjah, za krof in kavo. Ob 12. uri pa so nas že sprejeli prijazni gasilci, predsednik Jože Kranjc, podpredsednik Ivan Belec ter člani in članice društva.

Ob 13. uri smo se z minibusom in kombiji odpeljali mimo Blaguškega jezera v vas Sovjak med vinograde, kjer nas je sprejela družina bivšega tajnika – učitelja Čuša. Postregli so nas z dobrotami Prlekije, prleško gibanico in dobrim vinom.

Zatem smo začeli pohod ob spremljavi gasilskega ansambla do predsednikove domačije, kjer so nas postregli pod vaško lipo. Po uri in pol hoje smo prispeli na Staro goro, dvignili zastavo na jambor ter si ogledali mlin na veter in cerkev sv. Duha iz leta 1697, ki ima 47 m visok zvonik. Poslovili smo se od Stare gore in po polurni hoji obiskali proizvodnjo strojništva družine Holc. Zadnji obisk pa smo namenili oljarni Kocbek, kjer nas je sprejela mama Silva (učiteljica v pokoju) ter nam pokazala proizvodnjo in trgovino. Njihove izdelke smo tudi pokusili.

Po petih urah hoje smo rajžanje zaključili v gasilskem domu, kjer so nas čakali preostali člani in članice društva ter župan občine g. Anton Slana. Nadaljevali smo s piknikom pozno v noč. Veseli in polni lepih spominov smo se odpravili proti domu, s povabilom, da se naslednje leto spet srečamo, a tokrat na Dobrovi.

 

Za PGD Dobrova: kronist Tone Tomšič

Oglejte si tudi