DANES
21°C
14°C
JUTRI
24°C
11°C

Dobrovski gasilci praznovali 120-letnico

Dobrova, 10. junij – V soboto je bila na Dobrovi osrednja slovesnost ob 120-letnici prostovoljnega gasilskega društva Dobrova. Visok jubilej so domači gasilci obogatili s slavnostno parado in veliko vrtno veselico, na kateri je množico zabaval ansambel Modrijani.

Praznovanje okroglega jubileja se je začelo s slovesno povorko, v kateri so sodelovali domači gasilci in gasilci drugih društev iz Gasilske zveze Dolomiti, GZ Horjul in pobratenih društev, horjulske mažorete, narodne noše, lovci, konjeniki, gasilska mladina, praporščaki ter šoferji z gasilskimi vozili. Slovesnemu mimohodu ob spremljavi Godbe Dobrova - Polhov Gradec so poleg obiskovalcev prisostvovali tudi častni gostje, med katerimi so bili predstavnik Gasilske zveze Slovenije Franc Bradeško, župan Franc Setnikar, predsednik KS Dobrova Marjan Pograjc, predsednik GZ Dobrova Marjan Peklaj, poveljnik GZ Dolomiti Filip Božnar, predsednik GZ Horjul Ladislav Prebil in še nekateri drugi. Po pozdravu je uvodni nagovor je pripadel tamkajšnjemu predsedniku PGD Dobrova Petru Otorepcu, ki je zbranim predstavil 120-letno zgodovino društva.

Iz 120-letne društvene kronike
Začetki organiziranega gasilstva na Dobrovi segajo v leto 1895, ko je veliki požar uničil sosednjo vas Šujico. Po njem so nekateri spoznali, koliko pomeni organizirano gasilstvo ter tudi v takratni občini Dobrova sklenili ustanoviti gasilsko društvo. Ob ustanovitvi se je vpisalo 38 mož in fantov, ki so poskrbeli za nekaj opreme in orodja, v začetku leta 1898 pa so dogradili gasilski dom. Do 1. svetovne vojne se je društvo lepo razvijalo. Ko pa so odšli najboljši člani društva na fronto, je društvo životarilo. Po vojni so spet organizirali požarno varstvo in leta 1922 ustanovili gasilsko godbo, ki je obstajala do leta 1941. Ponovno se je kupilo nekaj opreme in orodja, celo nov gasilski voz s prvim ročno-motornim pogonom črpalke in ročno motorno brizgalno. Ob 40. obletnici društva, je bil dograjen zidani gasilski stolp. 2. svetovna vojna pa je ponovno vse obrnila na glavo. Uničenih je bilo veliko dokumentov, vsa gasilska oprema in brizgalni poškodovani. Veliko članov je bilo odpeljanih v internacijo, od koder se nekateri niso nikoli vrnili. Med vojno so člani društva skrbeli za požarno stražo skoraj brez orodja. Po končani vojni so popravili brizgalni in kupili nujno potrebno gasilsko opremo. Ustanavljati so začeli tudi manjša sosednja društva, ki danes tvorijo Gasilsko zvezo Dolomiti. 

V povojnem času so društvo tehnično opremljali, članstvo pa je aktivno sodelovalo. Leta 1967 so kupili prvo motorno vozilo kombi IMV, sledil je nakup motorne črpalke Rosenbauer in leta 1971 orodnega vozila TAM. Za večjo operativno usposobljenost so namesto avtocisterne leta 1979 kupili še eno motorno črpalko Rosenbauer. Vseskozi so v društvu razmišljali o gradnji novega doma. Leta 1978 se je začel postopek nakupa zemljišča, bil je izdelan načrt in začela se je gradnja. Večino finančnih sredstev so prostovoljno prispevali krajani, ostala sredstva so zbrali s pomočjo donacij občinske gasilske zveze in drugih ustanov. Brezplačno je bilo opravljenih zares veliko obrtniških del in storitev. Tako so uspeli do 100-letnice društva pridobiti nove sodobne prostore. Kljub gradnji je društvo sodelovalo na vajah in intervencijah.
Z novo ureditvijo lokalne skupnosti je prišlo do drugačne organiziranosti gasilstva. Z ustanovitvijo občine Dobrova - Polhov Gradec je bila ustanovljena tudi nova občinska gasilska zveza DOLOMITI, PGD Dobrova pa je postalo osrednje gasilsko društvo v občini. Društvo je dobilo nove obveznosti, ki jih uspešno opravlja. Zamenjati je bilo potrebno zastarelo opremo in kupiti primernejše vozilo. Rezultat tega je bil nakup podvozja vozila TAM 150T, ki je bilo 1998. dograjeno v kombinirano vozilo GVC 16/25 TAM-150 T-11 6 x 6, nanj pa so namestili visokotlačno črpalko znamke Ziegler, kar je pomenilo uvedbo popolnoma novega načina gašenja predvsem notranjih požarov. Opremili so se z novimi zaščitnimi oblekami in dihalnimi aparati ter tako zaščitili gasilce ob posredovanjih.
Leta 2000 so podrli stari gasilski dom in na tem mestu sezidali prizidek, kjer prostore oddajajo v najem. Imeli so željo po nakupu novega vozila in leta 2002 se je ponudila priložnost. Kupili so poškodovano gasilsko avtocisterno znamke Mercedes ACTROS od gasilske brigade v Novi Gorici, jo popravili in preuredili v sodobno opremljeno vozilo z oznako GVC 24/ 50. Poleti 2009 so slavnostno prevzeli novo vozilo GVM-1 s prikolico za prevoz motorne brizgalne. Naslednja leta so vlagali v gasilski dom – vgradili so nova rolo garažna vrata, nov prezračevalni sistem v sanitarijah, zamenjali strešno kritino, vgradili tri okna na frčadi in zaprli prostor na podstrešju, ki je predviden za gasilski muzej, s preureditvijo prostorov povečali kapaciteto garderobe za operativne člane.
Leta 2015 so sanje o novem moderno opremljenem vozilu začele dobivati realno podobo. Spomladi 2016 so prevzeli podvozje MAN – TGM 13-290, konec leta pa v domačo garažo že pripeljali novo gasilsko vozilo GVC 16/15 z opremo za gašenje vseh vrst požarov in izvajanje notranjih napadov, opremo za tehnično reševanje s hidravličnim orodjem, opremo za nevarne snovi, lestvami, termovizijsko kamero in detektorjem za merjenje plinov. Vzporedno so se člani vsa leta pridno izobraževali, se udeleževali vaj in intervencij, ki so bile najzahtevnejše v času žledoloma in večkratnih poplav.

Nazaj na slovesnost ob 120-letnici
Potem ko je Otorepec predstavil zgodovino društva, je zbrane nagovoril predsednik regije Ljubljana 1 Franc Bradeško. Zahvalil se je gasilcem in krajanom, da se gasilska dejavnost na Dobrovi kljub številnim vojnam in nevšečnostim ohranja. Dejal je, da je Gasilska zveza Slovenije ponosna, da ima v toliko krajih gasilce, ki z neverjetno voljo odgovorno opravljajo svoje delo. Ob koncu je domačim gasilcem čestital in zaželel, da jim da jubilej novega zagona za naprej. Župan Franc Setnikar je med drugim povedal, da so gasilci tisti, ki vselej ob neljubih dogodkih opravijo največje in glavno delo, tako kot se je to ponovno izkazalo v primeru požara v Kemisu. Zaželel jim je, naj še naprej dobro, vestno in odgovorno opravljajo svoje poslanstvo ter lepo praznujejo; gasilcem PGD Dobrova je v imenu sveta Občine Dobrova - Polhov Gradec izročil občinsko priznanje. Po končanem uradnem delu se je dogajanje izpred gasilskega doma preselilo k šoli. Vsi, zbrani v paradi in ostali navzoči, so bili prijazno vabljeni na veliko vrtno veselico, kjer so za jedačo in pijačo skrbeli domači gasilci, člani ansambla Modrijani pa za žur do jutranjih ur.

1/3



 

Nadja Prosen Verbič, foto: NPV

 

Oglejte si tudi