Oceni objavo

Prvomajska budnica 2024

Po občini so letos prvega maja že 9. leto zapored tradicionalno vaščane zbudile koračnice domače godbe in prebudile še tako utrujene občane.

 

Godba Dobrova Polhov Gradec je obiskala 12 postaj, od tega 2 v sosednji občini Horjul. Svojo pot je začela ob 5.20. uri v Brezju, kjer so jo pričakali veseli vaščani in godbenike postregli s toplim čajem, kavo in prigrizki. Tudi letos so jim v Brezju pripravili nageljčke, ki so jih celoten dan spremljali na godbenih uniformah. Naprej so se podali v Horjul, kjer so mimohod skozi vas izpeljali od Metrela, mimo cerkve, centra starejših Horjul, osnovne šole in vse do vrtca. Budnica v pravem pomenu je prebudila tudi mažoretke, ki so godbo spremljale vse od Horjula do Polhovega Gradca. Skupaj še v večjem številu nastopajočih, so se z avtobusom podali naprej, na Vrzdenec, kjer so godbo in mažoretke pričakali gasilci vseh enot gasilske zveze Horjul. Častni pozdrav gasilcev in vseh gasilskih vozil Horjulske občine ter pozdrav godbe z glasbo. Poleg vseh gasilcev, otrok in obiskovalcev, je Vrzdenško budnico obiskala tudi medijska hiša Planet TV, ki je naredila prispevek prav o budnici Godbe Dobrova - Polhov Gradec. Druženje z gasilci in ob dobri hrani je hitro minilo. Godba in mažoretke so se podali na naslednjo postajo – Šentjošt. Tudi tam so jih pričakali veseli Šentjoščani, ki so z veseljem zapeli in zaplesali ob zvokih godbene glasbe. Spet odlična pogostitev in že so oddrveli proti Polhovemu Gradcu. Zadnja postaja za mlade mažoretke s Horjula in mimohod čez Polhov Gradec, vse od PGD Polhov Gradec, do avtobusne postaje. Tam so zopet z dobro hrano in čajem pričakali že prebujeni vaščani.

Pot je naprej vodila do Gabrja, rojstnega kraja godbe, kjer so godbeniki udarno zaigrali skozi vas do kmetije Pr' Zel in nato še nazaj do igrišča v Gabrju. Sledila je postojanka na Šujici. Krasen mimohod s prebivalci, ki jih vsako leto pričakajo ob cesti in pozdravljajo godbo ob korakanju in igranju. Ker čas res hitro beži, so se godbeniki zopet prav hitro podali naprej, v Stransko vas. Vaščane so tam letos zbudili prvič tako, da je bilo veselje še toliko večje. Sledila je manjša pogostitev ter druženje, in že je bila ura 10.00. Na Dobrovi je konec maše! In pot jih je zanesla prav tja, pred cerkev na parkirišče, kjer so godbeniki zaigrali vsem župljanom in ljudem dobre volje. Nato so v postroju nadaljevali pot čez celotno Dobrovo. Vse od župnijskega doma, skozi vas, do PGD Dobrova, kjer sta jih poleg gasilcev in obiskovalcev pričakala še župan domače občine Jure Dolinar in predsednik krajevne skupnosti Dobrova, Marjan Pograjc. Kratka pogostitev in krajši program godbe, malo druženja, nato pa hitro na avtobus in naprej. Pot je godbo vodila do najštevilčnejše postaje, v Podsmreko. Kot zadnja uradna postaja in predzadnja postaja za godbo, so zaigrali pred PGD Podsmreka, kjer so jih kot že nekaj let zapored pričakali obiskovalci ter gasilci s pogostitvijo, golažem, pijačo in res prijetnim vzdušjem. Skoraj vsako leto se jih več zbere v Podsmreki, kjer pa je vse vaščane nagovoril predsednik PGD Podsmreka, Janez Rotar in pa župan občine Dobrova-Polhov Gradec, Jure Dolinar. Vso doživeto druženje je posnela tudi medijska hiša Planet TV.

1/29

Prvomajska budnica - Brezje

Prvomajska budnica - Brezje

Prvomajska budnica - Brezje

Prvomajska budnica - Brezje

Prvomajska budnica - Horjul

Prvomajska budnica - Vrzdenec

Prvomajska budnica - Vrzdenec

Prvomajska budnica - Vrzdenec

Prvomajska budnica - Vrzdenec

Prvomajska budnica - Šentjošt

Prvomajska budnica - Šentjošt

Prvomajska budnica

Prvomajska budnica

Prvomajska budnica - Polhov Gradec

Prvomajska budnica - Gabrje

Prvomajska budnica - Stranska vas

Prvomajska budnica - Dobrova

Prvomajska budnica - Dobrova

Prvomajska budnica - Dobrova

Prvomajska budnica - Dobrova

Prvomajska budnica - Dobrova

Prvomajska budnica - Podsmreka

Prvomajska budnica - Podsmreka

Prvomajska budnica - Podsmreka

Prvomajska budnica - Podsmreka

Prvomajska budnica - Podsmreka

Prvomajska budnica - Komanija

Prvomajska budnica - Komanija

Prvomajska budnica - ogled prispevka (QR koda)

Zaradi večjih zastojev na avtocesti, so bili godbene budnice deležni tudi tujci, ki so se v dolgi koloni od Komanije do Brezovice vili mimo gasilskega doma v Podsmreki in bili na hitro deležni prijetnega druženja ob dobri glasbi. Prebivalci Podsmreke in okolice so druženje še nadaljevali, godba pa se je podala še na zadnjo postajo, na Komanijo, kjer jih je že tradicionalno pričakal piknik pod kozolcem Pr' Vadamč, kjer jih pogosti mecen godbe, Janez Jarc iz podjetja Ja-Ne d.o.o.

Zabava se je še nadaljevala, ob večeru, pa so godbeniki spomin budnice obudili še z ogledom prispevka o budnici na glavnih novicah dneva, Planet 18.

Zahvala gre v imenu godbe vsem obiskovalcem, organizatorjem, gostiteljem, vsem pridnim rokam, županu domače občine, KS Dobrova, mecenu Janezu Jarcu, PGD Podsmreka za obilno kosilo, vsem dobrotnikom in donatorjem, ki so pomagali pri izpeljavi dogodka. Naslednje leto godba napoveduje še boljšo in večjo budnico, saj praznujejo okroglih 10 let prvomajskih budnic v domači občini.


M. D., foto: J.D.


Oglejte si tudi