Oceni objavo

Marijin prt – bela nit povezovanja

Na predvečer velikega šmarna smo se štiri polhograjske klekljarice odpeljale v Strunjan. Pred romarsko cerkvijo Marijinega prikazanja smo se udeležile slovesnosti, na kateri so med svečano akademijo svetišču predali prt za oltar, za katerega so čipke klekljali po vsej Sloveniji. Prt je blagoslovil koprski škof dr. Jurij Bizjak, ki je tudi daroval sveto mašo.

Po izročilu se je v noči s 14. na 15. avgust leta 1512 pri vratih stare cerkvice v Strunjanu dvema čuvajema vinogradov prikazala Božja mati. Po tem dogodku se je cerkev preimenovala v "cerkev Svete Marije od prikazanja". Kmalu je postala cilj najpomembnejše istrske božje poti. K njej so romali tudi iz oddaljenih krajev. Glavni oltar še danes krasi na les naslikani dogodek prikazanja, ki ga je okoli leta 1520 upodobil slikar Francesco Valerio.

Lansko jesen je s Primorskega prišlo vabilo, naj se pridružimo pobudi gospe Rožane Špeh k ustvarjanju oltarnega prta, izdelka simbolnega pomena. Pet klekljaric iz našega društva je sklekljalo čipke iz snežno bele bombažne niti v velikosti 10 x 10 cm (Milka Bokal, Angelca Cankar, Anica Kucler, Helena Maček in Marijanca Yartz). Klekljarice in klekljarji iz vse Slovenije so na zbirno mesto v Luciji do predpisanega roka poslali več kot 500 čipk. Po oceni je bilo za klekljanje in šivanje prta skupaj potrebnih več kot 5.000 ur. Čipke je v prt všila gospa Tanja Oblak.

V zloženki (dobili so jo sodelujoči), ki ji je priložena zgoščenka s filmom Marijin prt – bela nit povezovanja (posnel ga je g. Ubald Trnkoczy), je gospa Špeh zapisala: Želimo boljšo Slovenijo in za njeno spremenitev in povezanost je nastal Marijin prt – zahvalno (votivno) darilo žive dediščine, ki povezuje vso Slovenijo in v sebi združuje vero, upanje, ljubezen, znanje, natančnost, vztrajnost in lepoto. /…/ Delati dobro, delati lepo je milost, ki k nam priteka iz upanja. Kolikor bolj se s klekljanjem obračamo k drugim, toliko bolj izpolnjujemo svoje življenje in smo srečni. Kar je podarjeno, podarjamo naprej. S tem se zavedamo vrednot in bogastva dediščine. Kot smo ozaljšali daritveni oltar v cerkvi Marije od prikazanja v Strunjanu, z enako zavzetostjo prenovimo tudi svoja srca, pa se bo uresničila Slomškova beseda: "Po boljših ljudeh boljši časi."


Marijin prt pred blagoslovom (foto: T. T.)

 

Za Klekljarsko društvo Polhov Gradec

Tatjana Trontelj

Oglejte si tudi