JUTRI
21°C
15°C
SRE.
22°C
14°C
Oceni objavo

Letni koncert Folklorne skupine Grof Blagaj

Folklorna skupina Grof Blagaj Polhov Gradec deluje od leta 1999. Vsako leto, razen v času korone, je skupina v Polhovem Gradcu pripravila celovečerni nastop. Tudi letos je bilo tako 13. aprila v Kulturnem domu Jakoba Trobca v Polhovem Gradcu. Kljub temu, da se je tisto soboto dogajalo veliko stvari hkrati, se je dvorana napolnila skoraj do konca.
Naslov letošnje prireditve »Včasih je luštno blo« ni bil izbran kar tako. Za folklorno skupino je namreč težko leto. Takega še ni bilo! Leto preizkušenj in premislekov. Za vedno nas je zapustil naš soplesalec in prijatelj Franci Kuclar. Kako bomo zdaj plesali? Saj nimamo volje! Pa smo premislili! Franci ne bi želel, da zaradi njega nehamo! Bil je vesel in je rad plesal! In smo pripravili veselo prireditev in prepričani smo, da je ponosen na nas. Čutili smo, da je z nami in nas gleda! 
Zaplesali smo tri splete plesov. Gorenjske, dolenjske in domače plese iz okolice Polhovega Gradca in Šentjošta. Postavitev teh plesov je že pred leti naredila naša dosedanja umetniška vodja skupine, Anita Kobe. Ker brez vodje tudi ponavljati nismo znali, smo prosili Bredo Dolinar, da nam pri tem pomaga. Bredi folklorni koraki niso tuji, saj je bila dolgoletna umetniška vodja Folklorne skupine Briše. Z veseljem nam je priskočila na pomoč, da smo prireditev lahko izpeljali.
Zvoku harmonike Marka Buha se je pridružil Borut Setničar na kontrabasu. Na harmoniko je zaigral še Peter Malovrh, ki je splet šentjoških plesov včasih igral v folklorni skupini Šentjošt. Prireditev je tudi tokrat povezovala Barbara Rednak Robič. Seveda pa tudi letos ni šlo brez Poldeta. Bojan Peklaj je prevzel veliko vlogo v predstavi in bil osrednja osebnost.
Po dolgih letih smo v Polhov Gradec zopet pripeljali goste. Tokrat so bili to tamburaši iz Borovnice. Zvok tamburic je med folkloristi zelo priljubljen. Včasih smo jih igrali tudi v Polhovem Gradcu, zato nam je še posebno žal, da so se uničili vsi inštrumenti in tega zvoka v Polhovem Gradcu ni več slišati.
Vsem sodelujočim se iskreno zahvaljujemo. Prav tako tudi tehnični ekipi, ki je omogočila izvedbo prireditve.
Po zaključku prireditve smo bili veseli in zadovoljni, saj je bilo med gledalci slišati veliko lepega na račun našega nastopa in prireditve nasploh. To nam je dalo novih moči in že se nam porajajo ideje za naprej. Zelo pa smo veseli tudi, da je po prireditvi Breda Dolinar sprejela mesto naše umetniške vodje za naprej. Upamo, da bo z nami vztrajala vsaj tako dolgo, kot prejšnja. Bo pa imela težko delo, saj bomo takrat vsi že krepko preko osemdeset. O, da bi le Bog dal, da bi bilo tako!


Člani FS Grof Blagaj


1/2


Oglejte si tudi