JUTRI
23°C
10°C
NED.
23°C
11°C
Oceni objavo

Iluzija na šentjoških odrskih deskah

Šentjoška mladina je na gregorjevo premierno predstavila novo igro Iluzija, ki za razliko od njihovih dosedanjih iger, ki so se navadno dotikale pravljičnega sveta, tokrat obravnava naš vsakdanjik. Dramska igra Iluzija pripoveduje o odraščajočem dekletu, ki zaradi splošne javne podobe o idealni postavi in izgledu zapade v anoreksijo. Pravljica se sesuje v prah, iluzije o idealnih svetovih se razblinijo.
Mladina še nikoli v zgodovini ni bila tako podvržena zunanjim vplivom kot v današnjih časih. Marketinški pristopi temeljijo na lepih, postavnih, uspešnih ljudeh, ki jih mladi postavljajo na piedestal svojih idolov. Pa je to resnično svet, kot je prikazan v reklamah, filmih, revijah? Predstava Iluzija odkriva, kako mladi v času odraščanja v iskanju lastne identitete nevede zapadejo v čaščenje novodobnih bogov, a se za fasado skrivajo pasti in težave, ki se lahko končajo tudi na najbolj tragičen način. »Kot redna obiskovalka gledališča sem opazila, da so dvorane polne starejših ljudi, mlade pa v njih komaj opaziš. Kar je velika škoda, kajti mislim, da je obisk gledališča z družbo lahko zelo prijetno druženje. V nekem trenutku se mi je zazdelo, da mladi ne obiskujejo gledališč, ker se na odrih nikoli ne odvijajo predstave zanje, z mladinsko tematiko, igre, ki bi jih pritegnile zaradi zgodbe, karakterjev, s katerimi bi se lahko poistovetili, vprašanj in odgovorov, ki bi jih ta ponudila,« je o razlogih za izbor igre povedala Lucija Trobec, režiserka. Tako se je odločila, da na oder postavi predstavo o mladih, njihovem soočanju in zavračanju sebe ter sveta okoli njih. K sodelovanju je povabila ostale sovrstnike in oktobra lani so začeli s prvim branjem besedil. »Poleg tedenskih vaj smo v tem času večkrat obiskali plesalko in koreografinjo Lizo Šimenc, ki nam je pomagala odkrivati naše telo in gib ter nam pokazala, kako lahko to dvoje uporabimo kot odlično sredstvo za predajanje idej brez besed.« Da so se lažje spoprijeli z vlogami, so obiskali tudi svetovalnico za motnje prehranjevanja Muza ter se dvakrat pomudili v kinu na ogledu filmov Moja sestra suhica in Telo, ki obravnavata temi anoreksije in dojemanja samega sebe. Predstavo so ob Prešernovem prazniku prvič zaigrali staršem, premierno pa so jo postavili na oder 12. marca ob 19. uri v šentjoškem kulturnem domu. Tema je nedvomno zanimiva tako za odraščajoče najstnike kot za njihove starše, kajti odpira veliko vprašanj vpliva sodobnega sveta na mlade in njihovega mesta v njem.
1/4






Gašper Tominc, foto: arhiv Lucije Trobec

Predstava je avtorsko delo študentke primerjalne književnosti in literarne teorije Ane Lorger. V igralski zasedbi je mladina iz Šentjošta – Doroteja Demšar, Manca Oblak, Črtomir Demšar, Marjeta Malovrh, Talita Demšar, Pia Demšar, Simon Trobec, Anita Čuk, Katarina Oblak, Anja Kavčič, Mirjam Tominc in Metka Oblak. Oblikovanje promocijskega materiala so prepustili Roku Malovrhu. Pri oblikovanju glasbe in zvoka je ogromno pomagal Florjan Kavčič, med predstavo pa s tehniko upravljajo Valentin Kavčič, Tadej Kavčič in Jošt Oblak.

 

VABILO

Predstava: ILUZIJA
režija: Lucija Trobec

12. marec ob 19. uri v kulturnem domu v Šentjoštu

Oglejte si tudi