DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Kako ravnati z odpadki, ki nastanejo v kmetijstvu?

Letošnja spomladanska vseobčinska čistilna akcija je pokazala, da se med občani vedno bolj vzpostavlja zavest, da smo sami odgovorni za čisto in zdravo okolje. Kljub slabemu vremenu in zamiku čistilne akcije, se je dogodka udeležilo veliko število občanov, ki so opazili, da se v naravi nahaja manj divjih odlagališč in manj odvrženih odpadkov kot pretekla leta, kar je dober znak za naše okolje, a kljub temu je pred nami še veliko dela, če želimo živeti na območju brez nepravilno odvrženih odpadkov.

Udeleženci čistilne akcije pa so posebej opozorili na nekatere odpadke, ki še vedno onesnažujejo okolje, saj njihovi sokrajani ne želijo ali pa ne znajo pravilno ravnati z njimi. Med take odpadke spadata folija od bal in odslužen polivinil, ki se uporablja npr. za zaščito drv, s čimer se spopadajo predvsem kmetje. Kako pravilno ravnati z odpadki, ki nastanejo v kmetijstvu?


Pri kmetovanju nastajajo tri vrste odpadkov:

-          nenevarni odpadki (fekalne snovi, slama, biološki odpadki, folije …)

-          nevarni odpadki (ostanki pesticidov, olja, nafta, baterije, barvila, detergenti, čistila, lepila …)

-          odpadna embalaža (karton, plastika, kovine, steklo …)

 

Za nevarne odpadke v kmetijstvu je predpisana ustrezna hramba in sortiranje odpadkov glede na njihovo naravo. Nevarne odpadke je potrebno oddati pooblaščenim organizacijam. Ostanke fitofarmacevtskih sredstev (FFS) in embalažo FFS pripravkov pa lahko brezplačno oddate v trgovini, kjer je bil FFS kupljen, oz. jih oddate pooblaščeni organizaciji ali zbiralnici, še povzemajo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

Ravnanje z odpadno embalažo določa državna Uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, kjer so navedena pravila in pogoji za proizvodnjo, uporabo, zbiranje, predelavo, recikliranje in druge oblike predelave embalaže. Odpadna embalaža se glede na vir nastanka deli na komunalni odpadek (nastane v gospodinjstvu) in na nekomunalni odpadek (nastane ob opravljanju dejavnosti – kmetovanju). Komunalne odpadke lahko skladno z Odlokom o zbiranju komunalnih odpadkov v Občini Dobrova - Polhov Gradec odložimo v ustrezen zabojnik. To pa ne velja za nekomunalne odpadke, kamor spada tudi odpadna folija od bal.

 

Kam z odpadno folijo od bal?

Kmetijska folija sodi med nekomunalne odpadke oz. odpadke, ki nastajajo znotraj dejavnosti. Običajno je folija onesnažena z organskimi snovi in zemljo. Za odstranitev tovrstnega odpadka morajo kmetje sami poskrbeti izven javne službe zbiranja komunalnih odpadkov, saj to ne spada pod obvezo občinske gospodarske službe, ki jo opravlja JP VOKA SNAGA. Odpadek je potrebno oddati pooblaščenemu zbiralcu oziroma predelovalcu te vrste odpadka (npr. Komteks, Surovina, Dinos …). Odpadne kmetijske folije pa v Zbirnem centru Barje ne prevzemajo. Odpadna silažna folija sicer sodi med odpadke iz kmetijske dejavnosti pod klasifikacijsko številko 02 01 04 Odpadka plastika (razen embalaže). Pomembno pa je, da vemo, da je odpadno folijo – tako kot druge odpadke iz dejavnosti/kmetijstva – prepovedano odlagati v zabojnike za komunalne odpadke ali poleg zabojnikov, strogo prepovedano pa jih je sežigati.


 

Onesnažen odslužen polivinil spada med mešane komunalne odpadke

Pa polivinil za pokrivanje drv, ko ni več uporaben? Z JP Voka Snaga odgovarjajo, da v kolikor je plastična folija neonesnažena (brez zemlje, listja …), sodi med odpadno plastiko in jo posamezniki lahko pripeljejo na Zbirni center Barje. Onesnažen polivinil pa sodi med mešane komunalne odpadke.

 

Divja odlagališča na domačih dvoriščih

V občini Dobrova - Polhov Gradec ravnanje z odpadki v okviru javne službe ureja Odlok o zbiranju komunalnih odpadkov. Ta določa, da je prepovedano odlagati kakršnekoli odpadke izven zabojnikov za zbiranje komunalnih odpadkov, zbiralnic ločenih frakcij, premičnih zbiralnic nevarnih odpadkov ali zbirnih centrov. To pomeni, da je odpadke prepovedano puščati na divjih odlagališčih, tudi če se ta nahajajo na vaših dvoriščih, kar je bilo opaženo tudi v spomladanski čistilni akciji.

Nadzor nad spoštovanjem Odloka opravlja Medobčinski inšpektorat in redarstvo (MIRED), zato občane pozivamo, da se obrnejo na MIRED ali na Občino Dobrova - Polhov Gradec, če opazijo nepravilno odlaganje odpadkov.

Le s skupaj lahko ustvarimo okolje, ki nam bo v ponos. Obveznost vseh občanov je, da svoje odpadke pravilno ločujemo, jih odlagamo v ustrezne zabojnike in poskrbimo, da so ustrezno obravnavni.

Občina Dobrova - Polhov Gradec

 

 

 

 

Oglejte si tudi