DANES
24°C
12°C
JUTRI
19°C
11°C
Oceni objavo

Gostilna Pratkar spet odprta

Velikonočni ponedeljek praznuje ponovno vstajenje - se lahko datum odprtja gostilne pri Pratkarju zgodi na bolj primeren dan?
Gostišče pri Pratkarju - gre za staro furmansko gostilno z dvestoletno tradicijo, ki je bila že od nekdaj center vaškega dogajanja. Mogočna stavba se prvič omenja že leta 1652 v vasici imenovani Bilichgraz. Prvo prenovo je gostilna doživela leta 1855, o čemer priča tudi napis na kamnitem portalu. Ime Pratkar pa menda izvira iz prate, pečenke, morda pa iz besed mattra kat - besedi sta pisali na starem portalu iz leta 1652.
Kapaciteta gostilne Pratkar ni majhna, notranji obokani prostori so naslednji: kmečka soba s pečjo, lovska soba in dve prehodni sobi za skupno do 70 gostov. Letni paviljon na vrtu ima prostor za 20 gostov, s tremi zunanjimi terasami v treh nivojih pa še za dodatnih 50 obiskovalcev.

Novi najemniki so doma z naše občine – Alenka, Tomaž in Robi so prekaljeni gostinci, ki so nabirali kilometrino izkušenj v različnih lokalih in gostilnah, a tokrat prvič tako na svojem, z veliko mero odgovornosti. Alenka je zelo priljubljena najemnica in natakarica kavarnice Pratcar že leto dni, in, ne, ni obupala kot štirje najemniki pred njo, ampak se je zavihtela skupaj z možem Robijem še v gostinstvo, v pripravo hrane, kar terja predanost in pogum. Glede opreme kuhinje pri Pratkarju najemnika nimata pripomb, je zelo dobra, še celo prevelika glede na velikost same gostilne. 

Konkurenca je zdrava

Gostilna je živ organizem, je več kot le objekt s prehrano, saj diha s svojimi gosti, ki prihajajo in odhajajo - kot zrak v pljuča. Zato je pomemben člen uspeha, poleg kvalitete in domačnosti, tudi  neprekinjenost delovanja ter konkurenca, ki je ni malo. 7 kilometrov pred Polhovim Gradcem je gostilna Kramar v Gabrju, kjer sta že dve leti najemnika Primorca in imata ponudbo pic iz krušne peči ter vseh ostalih jedi. Kilometer naprej proti Črnemu Vrhu uspešno obratuje gostilna Pograjski dom. Po mojem mnenju je ravno dobra pica tista jed, ki ta hip manjka v Polhovem Gradcu! Pa smo še pri enem konkurentu, kavarni Bambi, kilometer pred Pratkarjem, ki ima v ponudbi zamrznjene, delno pečene pice Tonač, ki jih dopečejo sami v električni peči.
Planinci so pomemben del turizma Polhovega Gradca in ker gre za precej tradicionalno športno aktivnost, so najbrž ravno ti prve ptice pomladi za tradicionalnega Pratkarja. Nenazadnje je tik ob terasi vrta planinski kažipot, ki vabi na Grmado, Tošč, Katarino ali Belico … Seveda se ob sestopu prileže domača krača, pica ali pa pijača!

1/15

lovska soba

kmečka soba s pečjo

Anton Vogrinčič je bil gonilna sila gostilne v času njenega razcveta


na otvoritvi

sangria ob otvoritvi

sladice na otvoritvi

Otvoritev je brezplačno pogostila veliko domačinov







Vrt je odprt

Ko je gostilna Pratkar maja 2020 po skoraj dveh letih zaprtja odprla vrata kot kavarnica PraTcar so se lotili prenove sanitarij in vrta, saj imajo vrtnarja Gregorja Čuden kar v domači hiši - prevelik kostanj je zamenjal mladi japonski javor, ostala drevesa so pomladili, na celotni kamniti škarpi so uredili grede dišavnic. Sedanjega najemnika čaka revitalizacija velikega  zunanjega kovinskega  žara, v katerem so lahko preko verižnega pogona nekoč vrteli kar tri odojke hkrati. Je pa že poskrbljeno za nove lesene klopi in mize ter senco zanje na zgornji odprti terasi.  

Jedilniki za vsak okus

Med tednom je gostilna odprta med 10 in 15 h, v petek 10–21 h, za vikende pa od 11 do 21 h.  Prednjači ponudba štirih dnevnih malic, ena od njih je tudi sveže pripravljena pica. Sicer pa so jedilniki prilagojeni gostom in njihovim željam, saj gost je še vedno kralj, oziroma na polhograjskem - grof!

Informacije, rezervacije: 040 315 144,  alenka.berzin2@gmail.com

Sebastjan Vehar


Oglejte si tudi