Cirkulane

DANES
26°C
7°C
JUTRI
24°C
8°C

Radioklub Cirkulane prejel bronasti znak Civilne zaščite

Radioklub Cirkulane je 14.3.2018 na predlog Civilne zaščite Občine Cirkulane prejel bronasti znak Civilne zaščite.


Iz obrazložitve na podelitvi je bilo sporočeno naslednje: »Neprekinjeno delovanje radioamaterstva v Cirkulanah poteka že 50 let od leta 1968, ko je bila ustanovljena primopredajna sekcija YU3DDR-Cirkulane. Ustanovni člani so bili Stanislav Golc-S52GD, Jože Vaupotič, Jože Rakuš, Marjan Erjavec in Ivan Švajgl – S51KV. V letu 2008 je bil izveden nakup objekta na lokaciji v Pohorju 25a pri Cirkulanah. V zadnjih 10 letih so člani s prostovoljnim delom in donacijami prijateljev Radiokluba Cirkulane prenovili celotno stavbo in vzpostavili infrastrukturo s stolpi, radioamaterskimi postajami in drugo opremo za delovanje kluba na UKV in KV radioamaterskih frekvencah.
Aktivno so vključeni v delovanje ARON omrežja, ki se vzpostavi v primeru prekinitve zvez oziroma ob naravnih in drugih nesrečah. Redno preverjanje zvez poteka vsako soboto na FM frekvenci 145.550 MHz.
Člani Radiokluba Cirkulane so v zadnjih 5 letih usposobili več kot 100 novih radioamaterjev, ki so uspešno opravili izpit in pridobili mednarodno CEPT-licenco. Udeleženci 60-urnega usposabljanja so tako iz Slovenije kakor iz Hrvaške. Program in module usposabljanja so samostojno razvili člani Radiokluba Cirkulane. V letu 2017 so s strani Zveze radioamaterjev Slovenije dobili nalogo koordinacije vseh radioklubov v Sloveniji za pripravo skupnega programa usposabljanja za radioamaterja operaterja, ki bo vseboval učna gradiva in navodila za vodje tečajev v radioklubih za nove radioamaterje.

Uspešnost delovanja zvez v primeru naravnih in drugih nesreč je ena od najbistvenejših aktivnosti za uspešno izvajanje intervencij na terenu. Brez možnosti komuniciranja v ključnih trenutkih izvajanja intervencij na terenu ni možno uspešno izvesti zastavljenih nalog. Zato je izrednega pomena, kako dobro so usposobljeni radioamaterji pri svojem prostovoljnem delu in doslednim upoštevanjem ARON kodeksa.«

1/2

Predsednik Radiokluba Cirkulane Andrej Bogdan-S58TA na podelitvi

Oglejte si tudi