DANES
19°C
8°C
JUTRI
18°C
13°C
Oceni objavo

E-oskrba na daljavo za varno bivanje na domu upravičencem brezplačno na voljo do 30. junija 2025

Ministrstvo za solidarno prihodnost je Telekom Slovenije skupaj z Zvezo društev upokojencev Slovenije (ZDUS) v okviru javnega razpisa »E-oskrba na daljavo« izbralo za izvajalca storitve E-oskrba. 

To pomeni, da je E-oskrba za najmanj 5.500 upravičencev od 1. oktobra 2023 do 30. junija 2025, to je do uveljavitve pravice do e-oskrbe iz Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki področje sistemsko ureja, še naprej na voljo brezplačno.

Nov projekt »E-oskrba na daljavo« je pomemben zato, ker se je iztekel projekt Ministrstva za zdravje, v okviru katerega je bila E-oskrba upravičencem od sredine aprila 2022 do 30. septembra 2023 v celoti financirana s strani Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada. ZDUS in Telekom Slovenije vse, ki so E-oskrbo uporabljali v okviru navedenega projekta, pozivata, da podpisano dokumentacijo, ki zagotavlja nemoteno brezplačno uporabo E-oskrbe, čimprej podpišejo in vrnejo.

Z nadaljnjim financiranjem E-oskrbe je upravičencem zagotovljeno varno in samostojno bivanje na domu do uveljavitve Zakona o dolgotrajni oskrbi. To je še posebej pomembno za starejše, ki pretežni del dneva bivajo sami. E-oskrba jim zagotavlja takojšnjo pomoč, ko jo potrebujejo,« prednosti rešitve izpostavlja Peter Pustatičnik, vodja E-oskrbe in E-zdravja pri Telekomu Slovenije.

Kdo je upravičen do brezplačne E-oskrbe?
Upravičenci, ki so bili vključeni v projekt »E-oskrba na domu«, bodo lahko storitev brezplačno uporabljali še naprej. Dosedanji uporabniki bodo po pošti prejeli vse potrebne informacije in dokumentacijo, uporabnike bodo obiskovali tudi prostovoljci društev upokojencev in jim pomagali urediti vse potrebno.

Do brezplačne E-oskrbe so sicer upravičeni vsi, ki so polnoletni, živijo doma in niso vključeni v celodnevne oblike institucionalnega varstva ter izpolnjujejo vsaj enega izmed naslednjih pogojev:
• v skladu s predpisi s področja invalidskega in pokojninskega zavarovanja jim je priznana invalidnost.
• v skladu s predpisi s področja invalidskega in pokojninskega zavarovanja prejemajo dodatek za pomoč in postrežbo;
• zaradi nevroloških oziroma nevromišičnih obolenj so ogroženi za padec oziroma so zaradi kognitivnega upada pri demenci izpostavljeni različnim neželenim dogodkom v okolju;
• imajo zaradi posledic bolezni, starostne oslabelosti, poškodb, invalidnosti, pomanjkanja ali izgube intelektualnih sposobnosti omejeno sposobnost samooskrbe in bivajo pretežni del dneva sami;
• so stari 65 let ali več in živijo pretežni del dneva sami.

Podrobnejše informacije glede vključitve v projekt Ministrstva za solidarno prihodnost so na voljo na Telekomu Slovenije in na ZDUS:
• pri Zvezi društev upokojencev Slovenije s klicem na številko 01 620 54 82 (vsak delovnik med 9. in 12. uro) ali prek e-pošte e-oskrba@zdus-zveza.si ali v lokalnem društvu upokojencev;
• pri Telekomu Slovenije s klicem na brezplačno številko 080 12 13 (vsak delovnik med 8. in 16. uro) ali prek e-pošte eoskrba@telekom.si ali z obiskom prodajnega mesta Telekoma Slovenije.

Kaj vključuje brezplačni paket E-oskrbe?
  • Najem in uporabo varovalnega telefona z gumbom za klic na pomoč,
  • najem in uporabo zapestnice z gumbom za klic na pomoč,
  • najem in uporabo mobilnega detektorja gibanja na obesku za klic na pomoč,
  • SIM-kartico z direktno povezavo v asistenčni center,
  • asistenčne storitve 24 ur na dan,
  • vzdrževanje in servisiranje opreme.

(Vir: Telekom Slovenija)


Oglejte si tudi