Celje

DANES
20°C
8°C
JUTRI
19°C
13°C
Oceni objavo

Kako podpreti vključevanje študentov s posebnimi potrebami na fakultete?

Na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije (MFDPŠ) želijo visokošolske zavode spodbuditi k oblikovanju politik in strategij, ki bi omogočile uspešno vključevanje študentov s posebnimi potrebami.

MFDPŠ so kot najprimernejšo fakulteto za svoj akademski razvoj izbrale študentke in študenti različnih generacij, različnih regij, tudi tujine, iz različnih šol in mnogi zaposleni. Fakulteto so kot prijazno študentom prepoznale tudi vrhunske športnice in športniki ter študentke in študenti, ki potrebujejo posebno pozornost, saj se izjemno trudijo prav vsem približati študij in študente vzpodbujajo pri uspešnosti.

V zadnjem desetletju je bilo narejenih veliko izboljšav, da bi fakultete postale bolj vključujoče. Na tem področju obstaja več obetavnih praks kot denimo sistem mentorstva, svetovanje študentom, pooblaščene osebe za študente s posebnimi potrebami, modularno usposabljanje za akademike, projekti in druge pobude na tem področju.

Za boljše odzivanje na potrebe študentov s posebnimi potrebami, so na MFDPŠ izvedli dvodnevno usposabljanje za univerzitetno osebje in študente, in sicer v okviru mednarodnega Erasmus projekta Vključujoča univerza – orodja namenjena visokošolskim zavodom. Del seminarja se je nanašal na vključevanje študentov invalidov na fakultete in univerze, drugi del pa je zajemal usmeritve kako vključevanje oseb s posebnimi potrebami v družbo, še bolje podpreti.

Kot so poudarili na MFDPŠ, vključujoče univerze zagotavljajo ustrezen dostop do študija in predvsem podporo, ki študentom s posebnimi potrebami omogoča uspešen študij. Izjemnega pomena je dialog med študenti in profesorji, s poudarkom na pomenu samo-zagovorništva študentov.

Diplomantka dodiplomskega in podiplomskega študija na MFDPŠ Monika Pogorevc, pravi, da je študij uspešno zaključila s svojo močno voljo in podporo fakultete ter vrstnikov. “Kot oseba s posebnimi potrebami sem se velikokrat srečevala z ovirami, najpogosteje z arhitekturnimi. Ravno zato je bila odločitev za študij na MFDPŠ pravilna, saj je fakulteta dostopna vsem, tudi osebam s posebnimi potrebami. Prav tako so profesorji in drugo osebje na fakulteti dovolj prilagodljivi in razumni, da je moj študij nemoteno potekal. Seveda pa so pri vsem tem bistvenega pomena tudi študijski kolegi, ki so mi bili v času študija vedno pripravljeni pomagati,'' je strnila svojo izkušnjo Monika Pogorevc.  

1/3



Študentom s posebnimi potrebami pogosto velik izziv predstavlja tudi prehod iz izobraževanja na trg dela, zato mora biti podpora celovita in vgrajena v sistem. Eden od pomembnih korakov v tej smeri je projekt Prehod mladih na trg dela, ki od leta 2018 poteka po vsej Sloveniji, namenjen pa je nudenju strokovne pomoči mladim s posebnimi potrebami pri prehodu na nadaljnjo stopnjo šolanja ali na trg dela.

Za Mednarodno fakulteto za družbene in poslovne študije,

Plustočka, odnosi z javnostmi

Oglejte si tudi