Celje

DANES
21°C
13°C
JUTRI
22°C
14°C
Oceni objavo

Enostavno v pravo smer - Preventivna akcija na področju preprečevanja nasilja in večje varnosti otrok ter mladih v Mestni občini Celje

Humanitarno društvo Enostavno pomagam v letošnjem letu izvaja preventivno akcijo na področju preprečevanja nasilja in večje varnosti otrok ter mladih v Mestni občini Celje pod nazivom »Enostavno v pravo smer«. Namen akcije je izvedba obsežne, kakovostne in vplivne preventivne informacijske akcije na področju preprečevanja nasilja in večje varnosti otrok ter mladih v Mestni občini Celje, ki bo vsebovala vsa temeljna področja za zagotavljanje varnosti otrok in mladih v Celju.

Že nekaj let se v Humanitarnem društvu Enostavno pomagam pri številnih oblikah humanitarnega dela, ki ga izvajamo za ciljno skupino, srečujemo z zgodbami otrok in mladostnikov, ki so močno zaznamovale njihovo otroštvo in bodo imele vpliv tudi na njihovo prihodnost. Zato smo se odločili, da o temah, ki smo jih zajeli v našem projektu »Enostavno v pravo smer«, spregovorimo tudi mi in jih skozi različne aktivnosti predstavimo ter o njih osveščamo tako otroke in mladostnike kot njihove starše in vse, ki delajo z mladimi. Namen je predstaviti različna področja in jim na koncu zagotoviti informacije, kje poiskati pomoč. Osredotočili smo se na naslednja področja zagotavljanja varnosti otrok in mladih:

  • preprečevanje družinskega nasilja in zagotavljanje informacij za pomoč mladim;
  • preprečevanje nasilja preko spleta in zagotavljanje informacij za pomoč mladim;
  • zagotavljanje varnosti na spletu in preprečevanje izpostavljanja mladih na socialnih omrežjih ter zagotavljanje informacij za pomoč mladim;
  • preprečevanje rasizma in razumevanje medkulturnega dialoga ter krepitev kompetenc mladih pri razumevanju drugih kultur;
  • varnost v prometu.

Aktivnosti v sklopu »Enostavno v pravo smer«

V sklopu aktivnosti bomo v začetku decembra izdali tematsko brošuro, ki bo vsebovala vse relevantne informacije na področju obravnave vseh navedenih tem in jo distribuirali strokovnim službam in vsem organizacijam, ki imajo neposredni stik z mladimi v Mestni občini Celje. V novembru pa smo že izvedli dve strokovni predavanji, ki sta ju izvedli strokovnjakinji z inštituta za zaščito otrok Lunina vila. Temi predavanj sta bili »Kako pomagati otroku v stiski« in »Prepoznavanje travm, zlorab in nasilja«, namenjeni pa vsem, ki se srečujejo z otroki in mladimi, tako starši in skrbniki kot vsi, ki z njimi delajo.

»V sklopu našega projekta »Enostavno v pravo smer« smo obravnavali različne teme in jih skušali predstaviti javnosti na različne načine. Zelo sem ponosen, da nam je uspelo v sodelovanju z Domnom Žugljem (The #ProgressReport Podcast) posneti 4 podkaste, kjer smo gostili izjemne strokovnjake s področja nasilja in varnosti v prometu. Dva sta že na ogled na  omrežju YouTube, dva pa bosta še objavljena v prihodnjih dneh,« je o projektu povedal Milan Ninić, predsednik humanitarnega društva Enostavno pomagam.

Podkasti #UstavimoNasilje

V Humanitarnem društvu Enostavno pomagam smo v sodelovanju z Domnom Žugljem (The #ProgressReport Podcast) pripravili serijo podkastov #UstavimoNasilje, kjer se s strokovnjaki pogovarjamo in iščemo vzroke ter rešitve za težave in tegobe mlajših generacij. Spodaj navajamo gostujoče strokovnjake in teme, ki smo jih obravnavali.

  • V 1. podkastu #UstavimoNasilje sta bila gosta Katja Bašič, upokojena kriminalistka, ki je leta 1994 ustanovila Združenje proti spolnemu zlorabljanju, prvo slovensko nevladno organizacijo za pravice zlorabljenih otrok in več desetletij aktivno pomagala ljudem v stiskah in Jože Bračko iz Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje, zaposlen kot vodja skupine za mladoletniško kriminaliteto. Ponudila sta nam konkretne informacije, kako prepoznati nasilje in kam se obrniti po pomoč ob določeni obliki nasilja. Podkast je na ogled tukaj: https://youtu.be/cyue6M7o3rE
  • V 2. podkastu #UstavimoNasilje smo govorili o nasilju na spletu, ki ga lahko doživiš kot žrtev ali pa kot priča. Gostili smo Marka Puschnerja, strokovnega sodelavca točke Safe.si, kjer pripravljajo obveščevalne vsebine na temo varne uporabe spleta. Predstavil nam je pasti in nevarnosti spleta. Podkast je na ogled tukaj: https://youtu.be/NHECVcLOoc0
  • V 3. podkastu #UstavimoNasilje bosta strokovnjakinji govorili o posledicah nasilja nad in med otroki. Doživljanje nasilja vsestransko škodljivo vpliva na otrokovo dobrobit in razvoj. Posledice so lahko tudi najhujše, če je otrok dolgotrajno izpostavljen nasilju, zlasti če odgovornost za nasilje pripisuje sebi. Gostji podkasta sta dr. Lucija Čevnik, svetovalka za odnose in pisateljica ter Neža Đorđić, magistrica psihoterapevtske znanosti in specializantka sistemske psihoterapije.
  • V zadnjem, 4. podkastu, #UstavimoNasilje bomo govorili o varnosti otrok in mladostnikov v prometu. Skozi celo leto policisti in nevladne organizacije namenjajo posebno pozornost varnosti najmlajših udeležencev v prometu. Gosta podkasta sta David Razboršek, ustanovitelj in direktor Zavoda Vozim, ki ustvarja iniciative za spremembe na področjih prometne varnosti, trajnostne mobilnosti, zdravega načina življenja in mag. Elvis A. Herbaj, višji samostojni policijski inšpektor s Policijske uprave Celje, kjer je zaposlen kot vodja oddelka za cestni promet. Tretji in četrti podkast bosta objavljena do konca meseca novembra.
1/3



NASILJE: Opazi ga! Sliši ga! Prijavi ga!

Vsakdo izmed nas se je v življenju že srečal z nasiljem bodisi v fizični bodisi v verbalni obliki kot žrtev ali pa kot opazovalec. In marsikdo se je takrat vprašal, če bi lahko preprečil, da je do nasilja prišlo oz. kako bi lahko pomagal, da se to dejanje ne bi več ponovilo. V želji po čim večji osveščenosti in da z informiranjem dosežemo čim večje število mladih in njihovih staršev ter vseh, ki z mladimi delajo, bomo s projektom nadaljevali tudi v prihodnjem letu.

Oglejte si tudi