Oceni objavo

Nagovor župana ob svetovnem dnevu knjige

V petek, 23. aprila, je svetovni dan knjige. Objavljamo nagovor župana Bojana Šrota.

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

Mestna občina Celje z veseljem podpira pobudo Ljubljane, Unescovega mesta literature, ob svetovnem dnevu knjige, 23. aprilu. Pridružujemo se založnikom, lokalnim partnerjem, avtorjem, drugim občinam in Javni agenciji za knjigo RS v vseslovenski akciji kupovanja in podarjanja knjig. 

Naša lokalna skupnost vsako leto kupi kar nekaj knjig, s čimer podpiramo avtorje in založnike in spodbujamo kulturo branja. Večino teh knjig podarimo mladim, uspešnim osnovnošolcem in srednješolcem on koncu šolskega leta, spodbujamo bralno značko in s knjigami nagrajujemo zlate bralce. Knjige podarjamo tudi ob obisku najrazličnejših delegacij in dogodkov ter tako na najlepši možen način predstavljamo Celje predstavnikom drugi slovenskih in tujih mest.
Imamo čudovito sodobno knjižnico, ki na področju spodbujanja kulture branja naredi res veliko. Osrednja knjižnica Celje organizira bralno značko za odrasle (Z branjem do zvezd), sodeluje v nacionalnem projektu Rastem s knjigo, ki spodbuja bralno kulturo mladih, s storitvijo Knjižnica na obisku omogoča branje tistim, ki sami ne morejo v knjižnico, organizira bralno pogovorne urice in še kaj. 

V zadnjem letu so bile kar nekaj časa zaprte tudi knjigarne in knjižnice, knjižnega sejma tudi letos ne mogoče organizirati. Med 23. in 25. aprilom boste tako lahko kupili knjigo na spletnem knjižnem sejmu (sejemskavca.si). 

Knjige odpirajo pot v številne svetove, širijo obzorja, spodbujajo razmišljanje in domišljijo, vzbujajo čustva, učijo, se nas dotaknejo. Knjige nam dajo ogromno. Moč besed je izjemna. Vabim vas, da berete in podarjajte knjige tudi vi. 


Bojan Šrot
župan


Oglejte si tudi