Celje

JUTRI
21°C
9°C
ČET.
20°C
11°C
Oceni objavo

Občasna arheološka razstava LJUBIJA zaklad pod skalo

Ljubija, razloženo naselje v Zgornji Savinjski dolini, je bila še do nedavna v arheološkem smislu popolnoma nepoznana. Pred kratkim pa je bila v manjši jami po naključju odkrita zakladna najdba 25 bronastih novcev ter železnega orodja za obdelavo lesa iz poznorimskega obdobja.

Ker je bilo najdišče na območju vključenem v projekt gradnje kolesarske povezave med Velenjem in Mozirjem in s tem predvideno za uničenje, je arheološka ekipa Pokrajinskega muzeja Celje v začetku lanskega septembra jamo temeljito raziskala. Pri tem je bilo najdenih še 40 novcev iz istega obdobja, nekaj železnega orodja, keramičnega posodja in drugih predmetov, ki kažejo, da so ljudje v zadnjih desetletjih 4. stoletja v jami tudi krajši čas bivali.

Na občasni arheološki razstavi Ljubija – zaklad pod skalo (avtorja: dr. Maja Bausovac, dr. Jure Krajšek), ki bo na ogled v pritličju Knežjega dvora v Celju, si bo moč ogledati tako predmete, ki so bili odkriti po naključju kot tiste, ki so jih arheologi odkrili med raziskavami jame.

vir: pokmuz-ce.si 


Oglejte si tudi