Celje

JUTRI
24°C
5°C
NED.
22°C
10°C
Oceni objavo

Program PUM-O+ za mnoge mladostnike na Celjskem prvi dom

Projektno učenje mlajših odraslih v Celju (PUM-O+) je letos kar sedem mladih opolnomočilo, da so se ponovno vključili v izobraževanje in trem, da so dobili zaposlitev. Vsako mlado življenje, ki ga vrnejo na pravo pot, je neprecenljivo, menijo v Zavodu Za vas živim. Kljub začasni prekinitvi evropskega sofinanciranja so s podporo Mestne občine Celje ohranili delovanje projekta, ki predvsem najranljivejšim osipnikom iz slabših ekonomskih razmer zagotavlja aktivno vključevanje v družbo in kakovostno preživljanje časa. Tako so letos med drugim izvedli tri projekte na poti k samostojnemu mlademu posamezniku Od vrta do krožnika, Urbano omizje in Premisli Uporabi Marljivo Obnovi.
Udeleženci PUM-O+ se pogosto spopadajo z več hkratnimi težavami v odraščanju, izpadejo iz vseh evidenc, poskušajo narediti samomor, se soočajo z anksioznimi motnjami in odvisnostmi. V program se lahko vključijo takoj, ko izpadejo iz formalnega sistema izobraževanja, da lažje čim prej premostijo stiske, ki nastanejo ob tem. Z usposobljenimi mentorji v programu nato sledijo predvsem cilju ustvariti trajne pozitivne spremembe v življenju.

"Mladi so naša prihodnost in prav je, da jim ponudimo vse potrebne priložnosti za razvoj in rast. Ponosni smo na vsakega od njih, ki mu uspe se soočiti z izobraževalnimi izzivi ali drugimi težavami v življenju. Hvaležni smo, da je Mestna občina Celje prisluhnila potrebam mladih v kotlini in finančno podprla program, ko je na nacionalni ravni ostal brez podpore. Tako smo mladim omogočili skoraj nemoteno usposabljanje," je povedal direktor Zavoda Za vas živim Viktor Ganc.

Inovativni, domiselni in družbeno koristni projekti

»Ponosni smo na organizacije v naši lokalni skupnosti, ki razvijajo potenciale posameznika in skupin, ki ustvarjajo boljši jutri in pripevajo k temu, da je Mestna občina Celje prijazna, odprta, povezana in močna skupnost. Prav vsak človek, ne glede na to, od kod prihaja in kakšno je njegovo zaledje, ima potencial, da razvije svoje sposobnosti. Projektno učenje mladih odraslih to omogoča in poleg tega daje veliko prostora za ustvarjalnost in razvijanje veščin. Njihovi projekti so inovativni, domiselni in družbeno koristni. Z veseljem jih podpira tudi Mestna občina Celje,« je povedala podžupanja Mestne občine Celje Saša Kundih.

1/3



PUM-O+ je postal ključen podporni člen mladim med 15. in 26. letom starosti, ki so v programu deležni različnih oblik podpore, svetovanja, mentorstva, poklicne orientacije, usposabljanj in praktičnih delavnic.

»Že nekaj let zapored uspešno žanjemo sadove skupnostnega vrta, v dobesednem in prenesenem pomenu, saj gre za izjemen sodelovalni in medgeneracijski učinek. Letos smo ga nadgradili v urbano omizje. Veliko časa namenjamo tudi razumevanju ponovne uporabe in tako so tokrat na ogled slike iz odpadnih materialov,« zaključujejo mentorice iz Celja Veronika, Mojca in Barbara.

Zunanje ocene pooblaščenih strokovnih institucij kažejo, da je uspešnost udeležencev pri doseganju ciljev programa vsaj 75 %, na področju osebnostnih sprememb pa 90 %.

T: Špela KUMER

Foto: Zavod PUM-o+



Oglejte si tudi