Brezovica

JUTRI
20°C
13°C
SRE.
21°C
13°C
Oceni objavo

Obisk delegacije Državnega sveta RS

V sredo, 15. novembra, je občino Brezovica obiskala delegacija Državnega sveta. Predsednika DS mag. Mitjo Bervarja, svetnika DS g. Oskarja Komaca ter sekretarja DS mag. Marjana Maučeca so v Modri dvorani na Brezovici sprejeli Župan g. Ropret s predstavniki občinske uprave mag. Smrekar, vodjo kabineta župana, g. Acmanom in mag. Stražišar, podžupanom g. Čudnom ter direktorico JKP Brezovica go. Pulko Jurca, ravnateljico vrtcev Brezovica go. Bošnjak, ravnateljico OŠ Brezovica go. Trček in direktorico MKZ Rakitna go. Rasperger.

Najprej se je Občina Brezovica predstavila s kratkim videom o svojem največjem projektu doslej, ureditvi komunalne infrastrukture z dvema čistilnima napravama, novo vodarno in urejenim kanalizacijskim omrežjem. Nato je župan na kratko predstavil občino Brezovica in njene največje projekte ter probleme, s katerimi se soočajo. Predvsem pa je poudaril pozitivne stvari, učinkovito občinsko upravo in odlično sodelovanje z občinskim svetom, krajevnimi skupnostmi in ostalimi predstavniki zavodov in podjetij v občini. Podžupan je predstavil občinske komunalne projekte, ki jih je bilo in jih še ostaja zares veliko. Nato je mag. Smrekar, vodja kabineta župana, predstavila delovanje občinske uprave na področju družbenih dejavnosti, ki ga pokriva skupaj z g. Acmanom. Teh dejavnosti je res ogromno, pri ukvarjanju z njimi pa izdatno pripomorejo predstavnice zavodov (šol, vrtcev, MKZ), ki se jim je za njihovo dobrovoljno pomoč prav posebej zahvalila. Nadalje je ga. Pulko Jurca predstavila komunalni sistem z vakuumsko kanalizacijo v občini Brezovica, ki je največji v Sloveniji. Ga. Bošnjak in ga. Trček sta se pohvalili z dobrim medsebojnim sodelovanjem in pomočjo s strani Občine, da se lahko borita z nadpovprečno rastjo števila otrok v vrtcih in šolah občine Brezovica. Ga. Rasperger pa je predstavila pomen MKZ Rakitna in njene zadnje projekte, med katerimi sta gotovo glavna celovita obnova in nedavno spremenjeni status zdravilišča. Za konec je župan poudaril še, da na Občini Brezovica ne želijo opozarjati na pomanjkljivosti in prositi državo za pomoč, pač pa se lotevajo problemov najprej sami in šele, ko bodo izčrpali vsa svoja sredstva in energijo, se bodo obrnili tudi na državne institucije. Vendar jim gre zaenkrat odlično in si želijo, da bi občinska uprava in prebivalci občine čim dlje tako dobro in uspešno sodelovali.

Predsednik DS, mag. Bervar je najprej pohvalil očitno dobre odnose med predstavniki občine in njihovimi sodelavci na vseh ravneh, kar je glavni razlog, da je Občina Brezovica zmožna realizirati toliko uspešnih projektov in se v zadnjih letih uvrstiti med najuspešnejše občine v Sloveniji. Obiskal je že ogromno občin, a takšnega timskega duha še ni doživel. To ga še posebej veseli, ker je nedavno tudi sam postal občan občine Brezovica. Poudaril je, da je za občane najpomembnejša kvaliteta življenja, ki jo dvigujejo predvsem družbene dejavnosti, urejena komunalna infrastruktura pa tudi dejstvo, da Občina ne dovoli gradnje blokovskih naselij. Seveda bo potrebno še veliko narediti na področju prometne infrastrukture, zato se veseli gradnje novega avtocestnega priključka in obvoznice, ki bo razbremenila lokalne ceste in železnico. Veliko prostora za izboljšave vidi na področju športne infrastrukture in turizma. Smiselna pa bi bila tudi ureditev industrijske cone, če bi se projekta lotili zelo skrbno in premišljeno.

1/9









G. Komac se je pridružil mislim o industrijski coni, glede katerih se trenutno pripravlja tudi nova državna strategija, in opozoril, da bi se bilo dobro osredotočiti na delovanje manj podjetij z več zaposlenimi, kot obratno.

Mag. Maučec je potarnal nad izrazito negativnim poročanjem medijev o dogajanju v Sloveniji. Po njegovem Slovenci živimo zelo dobro in smo na veliko področjih zelo uspešni, kar se največkrat vidi prav pri občinah, med katerimi gotovo blesti občina Brezovica. Male občine so sposobne rešiti probleme, ki jih država in bivše velike občine več desetletij niso zmogle. Te pozitivne energije in zaslug si ne smemo pustiti vzeti.

Za konec je predsednik DS zaželel Občini Brezovica še veliko izzivov in idej za naprej, župan pa se mu je zahvalil za obisk in nasvete.

Po sprejemu so se zbrani podali še na oglede OŠ Brezovica, novega vrtca v Notranjih Goricah, podpeškega jezera, čistilne naprave Podpeč in vodarne Virje, kjer so delegaciji predstavili zadnje pridobitve in projekte v občini še podrobneje.

 

Oglejte si tudi