Braslovče

JUTRI
23°C
9°C
TOR.
19°C
11°C
Oceni objavo

Razstava o življenju in delu dr. Dušana Ludvika, rojenega v Braslovčah

V Občinski knjižnici Braslovče je bilo v torek, 5. 2. 2019, odprtje razstave o življenju in delu dr. Dušana Ludvika, literarnega zgodovinarja, bibliotekarja, pesnika, prevajalca, germanista. Rojen je bil 13.12.1914 v Braslovčah, umrl je 12.6.2001 v Ljubljani.

Osnovno šolo je obiskoval v Braslovčah, na Dunaju pa je končal češko gimnazijo. V Pragi je diplomiral iz bibliotekarstva, v Ljubljani pa iz slovenskega in nemškega jezika s književnostjo ter iz primerjalne književnosti. Doktoriral je z disertacijo Nemško gledališče v Ljubljani do leta 1970. Od leta 1945 do 1954 je služboval kot bibliotekar v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani, kasneje je bil redni profesor za nemški jezik in književnost na univerzi v Ljubljani. Posebno se je posvečal nemškemu jeziku, njegovi zgodovini, slovnici in književnosti.
V braslovški knjižnici je postavljena razstava z rokopisi, osebnimi dokumenti, izvirnimi deli in drugo korespondenco dr. Dušana Ludvika. Razstavne eksponate je prispevala hčerka Dušana Ludvika, ki je bila z možem in sinom prisotna na odprtju razstave, ter Osnovna šola Braslovče oz. učiteljica Irena Kumer, ki je v času njegovega življenja vzpostavila z njim korespondenco, v kateri so se izmenjevala njegova pisma in pisma njenih učencev. Vse to je na ogled na razstavi. Njegovo življenjsko pot je na kratko predstavil domačin Franci Kralj.

1/2


Irena Štusej

Oglejte si tudi