JUTRI
22°C
15°C
SRE.
22°C
14°C
Oceni objavo

Predstavitev knjige Zdravo in slastno za kužke

V torek, 9. maja 2023, smo v Občinsko knjižnico Braslovče povabili domačinko Damjano Senegačnik. V letu 2022 je v samozaložbi izdala zdravo pasjo kuharico, ki ni le priročnik za skrbnike psov, temveč tudi dovršeno oblikovana slikanica. Fotografije sta prispevala Jan Godec in Damjana Senegačnik. Avtorica je na podlagi Scrapbooka pripravila tudi idejno zasnovo knjige. Jan Ekart jo je grafično oblikoval in naredil prelom. V knjigi so uvodoma predstavljena ključna hranila, sestavine, priprava in organizacija pasjih obrokov. V nadaljevanju sledijo recepti za pasje dobrote, zdravje in dolgo življenje, pasje slaščice, okrepčila in smutije. Gre za kuharsko pustolovščino, ki bo, kot pravi Damjana, povezala vse skrbnike malih kosmatih čudežev, ki imajo bolj kot sebe radi nas.


Damjana je popotnica, raziskovalka in prostovoljka v zavetiščih. Je velika ljubiteljica živali in narave kot celote. Je del njih in nje. Je dobrovoljna, radoživa, predvsem pa odkrita, pristna. Je lastnica dveh posvojenih psov, Kitane in Dullyja ter mnogo drugih bolj ali manj kosmatih bitij, ki sobivajo z njo in njeno družino. Vsak po svoje jo je naučil, da hrana ni le »kupiš, streseš, daš«. Recepti so začeli nastajati leta 2018. Minila so leta, da so se v svoji popolnosti na uporaben, preprost in predvsem časovno dostopen način predstavili v knjigi.


Na dogodku, ki ga je popestrila ljubka Kitana, smo si lahko poleg pekačev, namenjenih sočasni pripravi hrane za nas in za kužke, ogledali tudi različne vrste pasjih dobrot. Vsak obiskovalec jih je nekaj odnesel domov. Za pokušino. Po vonju in izgledu sodeč, se bodo pasji gobčki še dolgo oblizovali.


1/9









Del knjige so tudi misli znanih in neznanih avtorjev. Nekdo, nekje je zapisal, da ko posvojiš psa, spremeniš najmanj dvoje življenj. Svoje življenje in življenje posvojenega psa … Lepa misel. A sprememba, ki jo ima avtor v mislih, je veliko več kot lepa. Je sprememba, ki nas spremeni za vse življenje. Odtisi šapic teh čutečih bitij pa ostajajo v nas še dolgo potem, ko jih nikjer več ni.


Laura Jelen


Foto: Damjana Senegačnik, Jan Godec

Oglejte si tudi