Bovec

DANES
25°C
9°C
JUTRI
25°C
10°C
Oceni objavo

Obisk oddelka Škratkov v Vrtcu Bovec

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž in ravnateljica OŠ Bovec Denise Šuler Rutar sta 18. maja v Vrtcu Bovec obiskala oddelek Škratkov, ki so jima predstavili njihov odnos do narave in ohranjanja čistega okolja.

S pomočjo vzgojiteljic Sandre Kverh, Ane Mlekuž in praktikantke Kaje Klavora so Škratki županu in ravnateljici povedali, da so bili v četrtek, 4. 5. 2023, v Lepeni. Pot jih je peljala mimo Pristave Lepena, kjer so si ogledali živali in se igrali na prostranem travniku, nato pa so krenili proti vasi Soča. Prispeli so do Podružnične šole Soča in si ogledali, kje bodo prespali in si čisto sami pripravili postelje. Medtem ko so se otroci igrali na šolskem dvorišču, je vzgojiteljica Ana pripravila slastno večerjo. Po njej pa so se posladkali še s sladico, ki so jo pripravili sami. Ker je bilo sladice s pudingom in piškoti dovolj, smo jo naslednji dan delili tudi s 1. razredom. Spanec je bil sladek in trden. Naslednji dan so se po zajtrku odpravili na še en pohod za Cicibana Planinca, po lepi stranski poti do Jelinčičeve domačije. Med potjo so iskali rastline, ki so bile določene v detektivski škatli, na kmetiji pa so srečali kozico, ovco ter osle. Prespana noč v prostorih Šole Soča je bila predpriprava ne letovanje na Debelem Rtiču, ki ga bodo izvedli od 22. do 25. 05. 2023.

Letos so sodelovali tudi v programu Zeleni nahrbtnik, dolgoletnem okoljevarstvenem programu za najmlajše. Osnovni cilji programa so spodbuditi najmlajše, da sami razmišljajo o naravi in okolju, v katerem živijo ter da skozi igro in svoji stopnji razumevanja primerno spoznavajo okoljevarstvene problematike, nanje opozarjajo in iščejo rešitve.

Vsak vrtec si je sam naredil zelenega škratka, nadvse zanimiva pa je bila predstavitev projekta, v katerem so otroci opisali, kako varujejo naravno okolje. Naslov »Škratki ohranjamo dolino Soče zeleno« je povezal vsa njihova risarska ustvarjanja, s katerimi so ponazorili, kako se zdravo prehranjujejo, kaj zanje pomeni zdrava pitna voda in kako z njo varčujemo, kako skrbimo za domače živali in pridelujemo domačo hrano, kako skrbimo za gozd, da v vrtec ne prihajamo z avtomobili, temveč s kolesom, skirojem ali peš, kako pobirajo smeti in ločujejo odpadke, skratka, kako bodo ohranili naravno okolje še naprej čisto in bodo v njem sonaravno živeli. V sklopu projekta so izvedli tudi dve čistilni akciji v Bovcu.

1/18


















Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je ob koncu prejel čisto posebno darilo, ki bo krasilo njegovo pisarno. Škratkom in vzgojiteljicam se je lepo zahvalil za predstavitev in jih povabil, da ga ob prvi priložnosti obiščejo v njegovi pisarni, kjer jih bo pogostil z vročo čokolado.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi