Bovec

JUTRI
25°C
10°C
NED.
25°C
10°C
Oceni objavo

PRVI ŠOLSKI DAN

Na prvi šolski dan sta učence OŠ Bovec in podružnice v Soči obiskala tudi župan in podžupan Občine Bovec Valter Mlekuž in Miro Bozja. Slednji je tudi predsednik SPV Bovec in je prvošolčkom predal rumene rutice in odsevnike. V družbi ravnateljice OŠ Bovec Denise Šuler Rutar sta najprej obiskala učence v podružnici OŠ Bovec v Soči. Prav veselo je bilo videti 13 otrok, ki bodo v dveh oddelkih pridobivali nova znanja in spoznanja, prav gotovo pa tudi nova prijateljstva.

V Soči bo torej 13 otrok, med njimi je eden letos prvič začel pridobivati znanje v prvem razredu. Učence in starše so pozdravili ravnateljica OŠ Bovec Denise Šuler Rutar, župan Občine Bovec Valter Mlekuž ter podžupan in predsednik SPV Bovec Miro Bozja.

Ravnateljica OŠ Bovec Denise Šuler Rutar se je iskreno zahvalila županu in Občini Bovec, da je ta šola obstala, vsem učencem pa je zaželela pridno šolanje in spoštovanje učiteljic.

Prvi šolski dan

»Danes je tudi zame poseben dan, saj nam je uspelo obdržati šolo v Soči. Verjemite mi, da so bili napori za ohranitev te podružnične šole zelo veliki. Osebno in s sodelavci smo ničkolikokrat komunicirali z ministrstvom, potrebna je bila celo sprememba enega člena zakona o šolstvu. Ko je bilo že vse dogovorjeno, so od nas zahtevali še financiranje ene učiteljice. Če ne bi bilo v meni, sodelavcih in ravnateljici tako velike vztrajnosti in trme, bi danes ostala ta vrata zaprta. Zato nisem niti za trenutek obotavljal in sem takoj pristal tudi na zadnji pogoj. Dokler bomo lahko financirali vse druge projekte, bomo vedno našli denar tudi za ta namen. Danes ni samo za vas poseben dan. Danes je res tudi zame poseben dan, ker čutim, da smo za to dolino naredili nekaj dobrega. Vsem želim uspešno in tudi prijetno šolanje, pa da bi pridno upoštevali napotke učiteljic,« je v pozdravu poudaril župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki je v nadaljevanju skupaj z edinim prvošolčkom v podružnici Soča tudi svečano prerezal trak za začetek šolskega leta 2023/24.

Še prej je predsednik SPV Bovec Miro Bozja edinemu prvošolčku podaril odsevnik in rumeno rutico, za napotki, da naj ju nosi vedno ob prihodu v šolo in odhodu iz nje.

Po vrnitvi v Bovec pa so se udeležili še sprejema prvošolcev v OŠ Bovec. Starejši učenci so jih z aplavzom pospremili v večnamensko dvorano, kjer so pripravili kratek sprejem:

»Prepričana sem, da ste vsi že težko čakali na ta dan. Tudi mi smo vas nestrpno čakali. V to stavbo boste vstopali devet let. Tu bodo dobri, pa tudi kdaj slabi trenutki, prepričana pa sem, da bomo s skupnimi močmi kos vsemu. Želim si, da bi se veliko novega naučili, da bi izpolnjevali vaše dolžnosti in obveznosti in da bi ubogali vaše učiteljice, istočasno pa bi stkali nova prijateljstva. Moramo pa opozoriti tudi na vašo varnost, rutke, ki jih boste prejeli danes, pa bodo pomagale k temu, da boste na poti v šolo in iz nje bolj varni. Mi vsi se bomo trudili, ta bo za vas varnost na prvem mestu. Želim vam, da danes preživite en lep dan in da siga boste za vedno zapomnili in ohranili v lepem spominu. Res sem vesela, da smo tudi v šoli Soča sprejeli 13 učenk in učencev in enega prvošolčka,« je v pozdravnih besedah izpostavila ravnateljica OŠ Bovec Denise Šuler Rutar.

Po kratkem pevskem vložku le nekoliko starejših učencev je župan Občine Bovec Valter Mlekuž ponovil besede iz Soče in dodal, da ko enkrat v vasi obmolkne otroški glas, ga je težko vrniti:

»Ko sem sam prvič stopil čez prag OŠ Bovec, prejšnjo noč nisem spal, saj sem se tako veselil tistega dne. Verjemite mi, vaši učitelji in učiteljice bodo vaši drugi starši. Ponosen sem, da imamo tako sposobne, predvsem pa prijazne učitelje in učiteljice. Seveda pa vse pohvale tudi ravnateljici. Mi se bomo trudili, da bomo s strani Občine zagotavljali vse potrebno za nemoteno in prijetno izvajanje pouka. Zavedam se, da so nam obljubljali tudi športno dvorano do začetka tega šolskega leta, vendar več, kot sem naredil z neprestanim pritiskom na izvajalce, pa res ne morem narediti. Mi smo zagotovili vsa potrebna sredstva za gradnjo, verjamem pa, da modri ljudje razumejo, da zidati pa sam ne morem. Ampak danes je dan za veselje, na prvi šolski dan vam želim vsem veliko uspeha, srečno in kot vedno ponavljam, je na vas, da se pridno učite, na učiteljih pa, da vas kakovostno učijo. Mi pa bomo skrbeli za to, da bomo za to zagotavljali vse potrebno. Prijetno bivanje želim tudi novim družinam, ki so se priselile na Bovško in zagotavljam, da ste pri nas zelo dobrodošli.

Tudi desetim prvošolčkom OŠ Bovec sta Miro Bozja in redar Janko Volarič predala rumene rutke in odsevnike, z željo, da bodo njihove poti varne. Vsi prvošolčki so nato prejeli škarjice in družno prerezali trak s simboličnim sporočilom, da odpirajo novo pot svojega življenja. Skozi špalir starejših učencev so se prvošolčki skupaj z učiteljico in njihovimi straši sprehodili do svojega razreda.  

1/23























Oglejte si tudi