Bovec

JUTRI
21°C
13°C
TOR.
21°C
14°C
Oceni objavo

Prvo leto Prostoferja

Te dni mineva eno leto od začetka izvajanja prevozov v sistemu Prostofer. Občina Bovec je sicer še pred tem nudila službeno vozilo za prevoze na preventivne preglede v sistemu DORA, lani pa je najela električno vozilo in z njim vstopila v sistem Prostofer.

Ob prvi obletnici delovanja Prostofer v Občini Bovec je župan Občine Bovec Valter Mlekuž povabil vse prostovoljne voznike na proslavitev prvega leta aktivnega delovanja, hkrati pa se jim je želel zahvaliti za njihovo neprecenljivo prostovoljno delo:

»Prostofer lahko deluje brez mnogih stvari, tudi samo z enim vozilom, vendar brez vas zagotovo ne.  Zato iskrena hvala za vse vaše opravljene prostovoljne ure in vaše potrpljenje. Mi pri Občini in prebivalci smo vam hvaležni. Ko me uporabniki Prostoferja srečajo, se mi zahvaljujejo in se poudarjajo, da smo nekaj naredili zanje. Današnje srečanje je pravi čas tudi zato, da nam zaupate vaše izkušnje, pripombe in predloge, kaj bi se dalo morda še izboljšati. Mi bomo skušali ugoditi vsem vašim željam, saj se zavedamo, da si vsi želimo še bolj zadovoljne uporabnike. Sprva je bilo kar hudo pogledati, da je vozilo parkirano na parkirišču, zadnje čase pa se je dogajalo, da sta bila tudi obe službeni vozili na terenu. To je velik doprinos za to dolino, zato še enkrat iskrena hvala vsem vam, čeprav so moje besede premalo za zahvalo, ki si jo zaslužite,« je poudaril Mlekuž.

Trenutno je v Prostofer vključenih 11 prostovoljnih voznikov. Za logistiko delovanja in razporejanja prostovoljnih vznikov pri Občini Bovec skrbi Jožica Kavs, ki je ob tej priložnosti postregla z nekaj statističnimi podatki:

»Vaš čas je pri vsem skupaj neprecenljiv in ga je nemogoče ovrednotiti, nekaj podatkov pa vendarle lahko predstavimo v številkah. Kot veste, je prišla pobuda za organiziranje takih prevozov od sester Zdravstvene postaje Bovec že dve leti pred začetkom izvajanja prevozov znotraj sistema Prostofer.  Prostovoljci so takrat vozili z lastnimi vozili, zato je Občina Bovec julija 2020 podpisala pogodbo za sodelovanje v projektu Prostofer, ki je bil za nas najbolj sprejemljiv. Takrat smo najeli električno vozilo, prevozi pa so namenjeni starejšim osebam brez lasnega prevoza, možnosti pomoči svojcev ali ne morejo uporabiti javnega prevoza do zdravstvenih storitev. S pomočjo prostovoljcev jim je od takrat to omogočeno. Prevoze Prostofer smo začeli izvajati 15. oktobra 2020, pri čemer Zavod Zlata mreža zagotavlja vso koordinacijo prevozov, mi pa zagotavljamo vozilo in krijemo materialne stroške. Brez vas prostovoljcev pa bi bilo vse to nič. Vsi ste opravili vsaj kakšen prevoz, med vami pa ste tudi taki, ki nekoliko izstopate po številu prevozov. Nekateri ste v tem letu opravili 10, posamezniki pa tudi 20 prevozov. V tem letu je bilo izvedenih 92 prevozov, opravili ste več kot 14.200 km. To je povprečno okoli osem prevozov in skoraj 1200 km mesečno. V zadnjem obdobju se število prevozov in prevoženih kilometrov povečuje, saj bo ta oktober opravljenih več kot 10 že najavljenih prevozov. Res ste zelo pridni in v ta projekt vložite ogromno svojega prostega časa, zato res iskrena hvala tudi z moje strani,« pa je s konkretnimi podatki postregla Jožica Kavs iz službe za Družbene dejavnosti Občine Bovec.

Prisotni prostovoljni vozniki so povedali še lastne izkušnje, pri čemer gre poudarit predvsem dejstvo, da pri njih ne gre zgolj za prevoz od ene točke do druge, temveč uporabnikom nudijo tudi prijazno pomoč pri vstopu v zdravstveni center oziroma do pulta za prijavo, saj se zavedajo, da se mnogi sami ne znajdejo najbolj ali pa se počutijo bolj varne, ker jih spremljajo prostovoljci. Čisto vsi prostovoljni vozniki so zatrdili, da z veseljem pomagajo, predvsem ko gre za vstop v zdravstvene objekte, še posebno za preglede na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Prednost je tudi v tem, da Prostofer dostopa praktično tam, kjer reševalna vozila, zato pacienta pripeljejo dobesedno pred vrata zdravstvene ustanove.

Vsi se zavedajo, da bi lahko bilo zanimanje oziroma interes za prevoze še večji, zato tako župan Občine Bovec Valter Mlekuž in Jožica Kavs kot tudi prostovoljni vozniki pozivajo starejše prebivalce Bovškega brez lastnega prevoza, da ne oklevajo in izkoristijo možnost prevozov s Prostoferjem. Prav tako pa v svojo družbo vabijo še nove prostovoljne voznike, da bo izvajanje prevozov še bolj intenzivno in morda za vse prostovoljne voznike manj obremenjujoče.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi