Bovec

DANES
23°C
12°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

SESTANEK S PREDSTAVNIKI VELEPOSLANIŠTVA ZDA V SLOVENIJI

V petek, 11.2. so se v Bovcu s predstavniki Veleposlaništva ZDA v Sloveniji sestali predstavniki Občine Bovec, ZVGS in Dolina Soče, glavna tema pa je bila izvedba letošnje spominske slovesnosti ob obletnici smučarske tekme ameriških vojakov na pobočju Mangarta ter predvajanje dokumentarnega filma avtorja Chrisa Anthonyja Mission Mt. Mangart v Kulturnem domu Bovec.

Sestanka so se udeležili župan Občine Bovec Valter Mlekuž, zadolžen za mednarodno sodelovanje pri Občini Bovec Milan Štulc, vodja tehnike KD Bovec Robert Kokošin, preko videopovezave direktor Javnega zavoda za turizem Dolina Soče Viljam Kvalić,  Združenje vojaških gornikov Slovenije (ZVGS) je zastopal predsednik Slavko Delalut, Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji pa Jarad Geiger, vodja pisarne ameriškega obrambnega atašeja, Michael Baron, častnik za bilateralne zadeve (Bilateral Affairs Officer), Michael Marble, namestnik vodje oddelka za odnose z javnostmi in Mateja Jurič, svetovalka za kulturo.

To je bil letos prvi sestanek glede izvedbe letošnje spominske slovesnosti ob obletnici smučarske tekme ameriških vojakov 10. gorske divizije na pobočju Mangarta, ki je bila izvedena 3. junija 1945, glavna tema sestanka pa je bilo predvajanje dokumentarnega filma Mission Mt. Mangart v Kulturnem domu Bovec. Vsi so si bili enotni, da bo spominska slovesnost pri spominskih tablah na Mangartskem sedlu potekala v petek, 3. junija 2022, zvečer pa je v KD Bovec načrtovana najprej okrogla miza in pogovor z avtorjem filma Chrissom Anthonyjem, nato pa v Sloveniji premierna upodobitev dokumentarnega filma Mission Mt. Mangart. Naslednji dan, v soboto, 4. junija, je predvideno ponovno predvajanje filma, odvisno od izkazanega interesa oziroma predhodnih rezervacij pa bo določeno tudi število terminov predvajanja.

Še pred tem je treba seveda film podnasloviti, kar je skupaj s prevajanjem teksta in tehnično izvedbo vstavljanja slovenskih podnapisov tudi največji finančni zalogaj. Za to in vse v zvezi s filmom ter za dogovor s Crissom Anthonyjem bo poskrbelo Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji, pri čemer jim bodo za tehnično izvedbo pomagali v Javnem zavodu Dolina Soče. Za vso logistično pomoč pri izvedbi dogodkov in vzporednega dogajanja ob obletnici pa bosta, kot vedno doslej, poskrbela Občina Bovec in Združenje vojaških gornikov Slovenije.

Na vse dogodke bosta med drugimi povabljena tudi minister za obrambo RS in veleposlanica ZDA v Sloveniji, saj te spominske slovesnosti, med katerimi je bila doslej največja tista večdnevna leta 2011, ob obujanju zgodovinskih dejstev pričajo predvsem o odličnem sodelovanju dveh držav tako na civilnem kot vojaškem področju. Ne nazadnje so glavni govorci na vseh dosedanjih prireditvah poudarjali prav ta dejstva.

Predstavniki Veleposlaništva ZDA so si po sestanku ogledali veliko dvorano Ite Rine Kulturnega doma Bovec, preverili tonsko zmogljivost in po vse tem izrazili navdušenje nad vrhunskostjo Kulturnega doma Bovec. Nad zmogljivostjo same dvorane in velikostjo odra so bili zelo presenečeni.

Na včerajšnjem sestanku so bile določene posamezne zadolžitve, naslednji sestanek pa bo v Ljubljani čez približno en mesec, ko bodo na mizi vse potrebne informacije za izvedbo načrtovanih aktivnosti, prav tako pa tudi predlogi za vzporedno dogajanje.

Vir: občinska spletna stran

Oglejte si tudi