Bovec

DANES
25°C
9°C
JUTRI
25°C
10°C
Oceni objavo

POT POGUMA- CAMINO DEL SANTIAGO DE COMPOSTELLA- PREDAVANJE HELENE KENDA

800 km…koliko korakov je to? Koliko sončnih vzhodov? Koliko trenutkov poguma ali trenutkov omahovanja? Kajti Camino te blagoslovi ali te izpljune. Kaj vse je potrebno nesti s seboj? Ali bodo noge zdržale? Kje bom spala? In še poglavitno vprašanje- ali bom zmogla? Podobna in še druga vprašanja si je, kot vsi ki se odpravljajo v neznano, postavljala domačinka Helena pred odhodom na znano romarsko pot Santiago de Compostella ali Jakobovo pot v Španiji. In je zmogla!! Svojo zanimivo osebno izkušnjo je podelila v ponedeljek v Župnišču Bovec na povabilo odraslih bovških skavtov 'Buških gamsov'.
Helena pravi, da te Camino pokliče. To se je Heleni zgodilo že leta 2006 in še 2010. Odločitev za odhod pa je dozorela leta 2011, ko se je prvič podala na pot in jo letos tudi že drugič uspešno prehodila. Še več, letos je tej poti dodala še nekaj dni prostovoljnega dela na samem začetku poti v pisarni za romarje na vstopni točki v Sant  Jean Pied du Portu v Franciji. Pot Camino Frances se uradno začne na francoski strani Pirinejev, se vije čez Pireneje po skoraj celi severni strani Španije in meri do Santiaga nekaj več kot 780 km.

In tako se začenja njena zanimiva zgodba- zgodba o pogumu. Jakobova pot ali El Camino de Santiago je poleg Jeruzalema in Rima tretja največja krščanska  romarska pot. Že dolgo pa ni več samo romarska, pač pa je vedno bolj pot za vse, ki iščejo odgovore na mnoga življenjska vprašanja kot tudi Helena sama. Do svetišča svetega Jakoba v Santiagu de Composteli (Santiago pomeni sveti Jakob) vodi veliko poti iz cele Evrope in seveda iz svetih dežel tudi. Del jakobove poti poteka tudi prek Slovenije, vendar so najbolj obiskane prav tiste, ki potekajo po Španiji, Franciji in Portugalski. Mesto Santiago de Compostella je nastalo po legendi o pastirju, ki je nad poljem videval veliko zvezdo. Misleč, da je tam zaklad, so na tem mestu našli posmrtne ostanke apostola Jakoba, ki so še  danes shranjeni v veličastni katedrali z njegovim imenom na Plaza del Obradorio (Blažena ploščad). Romarska pot je nastala na pobudo kralja Alfonza II. v 9. stoletju za krepitev vere in boja proti islamu in brezbožnosti. Kralj pa je pot prehodil  tudi osebno. Njegovemu zgledu so sledili tudi drugi eminentni ljudje, med njimi Karel Veliki, Napoleon, Frančišek Asiški, papež Janez 23, papež Janez Pavel II, med znanimi slovenci  pa grof Ulrich s spremstvom. To svetišče v Galiciji, na severu Španije obišče peš, s kolesi ali konji milijoni romarjev ali zgolj pohodnikov iz vseh koncev sveta (približno 240 000 tisoč ljudi na letnem nivoju).

Leta 1985 je tudi  UNESCO vključil Jakobovo pot med svetovno dediščino in leta 1987 je Svet Evrope priznal kulturno pomembnost poti, ki prečka vso Evropo s ciljem v Santiagu in jo po imenoval "Evropska pot pobožnosti".  

Na simbolni ravni uspešno prehojeno pot označuje Jakobova školjka.  Školjka je v srednjem veku predstavljala opravljeno romanje v Compostelo in so si ga romarji s ponosom pripenjali na oblačila ali vgrajevali v hišne zidove. Ohranila se je vse do današnjih dni kot simbol Jakobove poti. Tudi Helena jih je prinesla s seboj.

1/9

foto: Helena Kenda

foto: Helena Kenda

foto: Helena Kenda

foto: Helena Kenda

foto: Helena Kenda

foto: Helena Kenda

foto: Helena Kenda

foto: Helena Kenda

foto: Zoran Kašca

Poleg školjke, smo si obiskovalci predavanja lahko ogledali tudi Credencial ali romarski potni list. V potni list romar vnese uradne žige prenočišč (Refugio) in večjih mest. Le-ta romarju zagotavlja evidenco, kje je spal, saj praviloma lahko popotnik spi samo eno noč v istem kraju. Izpolnjeni žigi v romarskem potnem listu so dokaz o prehojeni poti in podlaga za izdajo posebnega potrdila oziroma diplome.  Za to je potrebno prehoditi najmanj 100km ali prekolesariti najmanj 200 km.

Poleg  materialnih spominkov, pa je Helena v besedi in sliki predstavila predvsem svoje spomine s poti preživete v več kot mesecu dni.  Občudovali  smo  lahko raznoliko špansko pokrajino, spoznali  nekaj zgodovine, videli številne stare mostove, bogate in skromne cerkve, poslušali zanimive življenjske prigode romarjev, spoznali pravila prenočevanj in še mnogo drugih detajlov te zanimive poti. Njena zgodba je bila ganljiva, je navdihujoča, zanimiva in človeka nikakor ne pusti ravnodušnega.

Ravno nasprotno, navduši ga, da bi sam poskusil svojo moč poguma. 

Oglejte si tudi