DANES
24°C
10°C
JUTRI
24°C
12°C
Oceni objavo

SLAVNOSTNA SEJA OBČINSKEGA SVETA OBČINE BOVEC

Občina Bovec praznuje svoj praznik 4. julija, na dan Sv. Urha, zavetnika Bovca. Ob prazniku vsako leto pripravi slavnostno sejo Občinskega sveta Občine Bovec, ki je hkrati tudi odlična kulturna prireditev, na kateri župan Občine Bovec in predsednik Komisije za priznanja in odlikovanja najzaslužnejšim za blagostanje občine podelita priznanja in denarno nagrado.

Letošnjo slavnostno sejo OS Občine Bovec so organizatorji, za izvedbo je poskrbel Kulturni dom Bovec z Iris Stres na čelu za tehnično izvedbo Robert Kokošin, zasnovo pa je oblikoval Jernej Cuder, pripravili s odliko večjim zanosom, saj je lanskoletna zaradi znanim omejitev odpadla. Letošnjega dogodka so se med drugimi udeležili poslanca v DZ RS Danijel Krivec in Monika Gregorčič, župan Občine Kobarid Marko Matajurc in županja Občine Rezija Anna Micelli ter številni drugi vabljeni gostje.

Najprej je v slavnostnem nagovoru vse pozdravil župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki je tudi sam izrazil veselje, da se letos vendarle lahko v živo zahvali tudi lanskoletnim dobitnikom plakete, priznanj in denarne nagrade in jim zaslužena priznanja za to, ker so storili nekaj več in dali tej dolini poseben pečat, tudi podeli:

»Res sem vesel, da se, kljub situaciji, ki je zaznamovala minulo leto, življenje vendarle ni ustavilo. Vlada je sprejela določene ukrepe, ki so nam pomagali. Občina Bovec je peljala zastavljene projekte naprej. Verjamemo, da bomo te projekte in zadane cilje tudi realizirali. Čeprav morda ni pravi trenutek za velike projekte, smo se mi odločili, da gremo v gradnjo nove športne dvorane, saj jo Bovško nujno potrebuje. Vemo, da se je v zadnjem času vse podražilo, vendar sem bil vedno optimist, in ko nekaj začnemo, potem tudi izpeljemo. Leta 2016 so bili mnogi skeptični glede obnove žičnice Kanin. Če tega takrat ne bi naredili, se danes zagotovo ne bi pogovarjali o novem Kaninu. Verjamem, da bomo s sodelavci in prijatelji tudi ta projekt izpeljali.  Tako blizu, kot smo tokrat, nismo bili še nikoli, ko gre za gradnjo Doma za ostarele v Bovcu. Mi smo naredili vse, kar je bilo v naši moči, moram pa reči tudi, da država še nikoli ni bila tako radodarna, še nikoli tako pripravljena pomagati, kot je tokrat. Letos je namenila sredstva za vse, zataknilo pa se je pri iskanju upravljavca. Zato tudi s tega mesta prsim za pomoč, da pridobimo upravljavca, ki bo kakovostno vodil ta dom. Za vse ostalo bomo poskrbeli mi. Dom ne bo odprt jutri, ampak v letu 2023, zato imamo do takrat dovolj časa, da se zagotovi tudi ustrezen kader, prepričan pa sem, da bo tudi uporabnikov zagotovo dovolj. Prepričan sem tudi, da bi s tem dosegli še nekaj druge dodane vrednosti, saj menim, da bi se marsikdo od tistih, ki zdaj sam živijo tudi v večjih stanovanjih, preselil v Dom, ta stanovanja pa bi lahko dali mladim družinam v najem. Sam sem trmast človek, zato stojim za tem, da Dom v Bovcu bo. V zadnjem letu smo izpeljali kar nekaj načrtovanih projektov. Tako izvajamo večje investicije v Zadnjici, v Lepeni, v Soči, Vasi na skali, začeli bomo s sanacijo mostu v Log Čezsoški, zaključujemo gradnjo brvi Jablanca. Upravo Občine Bovec bomo pomladili. Vesel sem novih sodelavcev in mladih moči, ki razmišljajo v pravo smer tudi v smislu izvajanja začrtanih projektov. Verjamem, da bosta tudi tu prisotna poslana pomagala, da bomo vse začrtano lahko izpeljali. Ponosen sem, da sem župan takih ljudi, kot so prebivalci Občine Bovec. Tudi v minulem letu smo pokazali, da Občina napreduje, in sicer po zaslugi vseh, ki se trudite za boljši danes in jutri. Verjamem, da bomo v prihodnjem obdobju lahko rekli, da imamo novo športno dvorano, Dom za ostarele in številne druge zaključene projekte,« je poudaril župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Najprej sta župan Občine Bovec Valter Mlekuž in predsednik Komisije za priznanja in odlikovanja Igor Černuta, podelila plaketo, priznanja in denarno nagrado lanskoletnim prejemnikom, nato pa so iz njunih rok priznanja in denarno nagrad prejeli letošnji dobitniki.

Na letošnji razpis za priznanja in nagrade ni prispel noben predlog za častnega občana in tudi ne za plaketo. Komisija za priznanja in odlikovanja predlaga Občinskemu svetu Občine Bovec predlagala, ta pa je predlog potrdil, da priznanja Občine Bovec za leto 2021 prejmejo:

Prijon Sport Center, ki ga vodi Igor Mlekuž, (predlagatelj je KS Čezsoča), in sicer zaradi uspešnega vključevanja v turistični produkt Bovškega in vključitve v lokalno okolje v Čezsoči, kjer Prijon sport center deluje. Igor Mlekuž s svojo vztrajnostjo, trmo ter predvsem mirnostjo in zbranostjo ter ne nazadnje z njegovo prijaznostjo in prijaznostjo njegove ekipe, dokazuje, da center pelje v pravo smer, gostje pa se prav zato radi vračajo v Čezsočo in Prijon sport center. S svojim delom in delom njegovih zaposlenih je ime Čezsoče ponesel v svet, s strokovno usposobljenostjo pa se vedno trudijo gostom ponuditi vse informacije za brezskrbno dopustovanje.

1/2


Alojz Beguš, (predlagatelj Pustna sekcija TD Bovec), ki je od leta 1983 v Bovcu deloval kot fizioterapevt. Z dobro voljo, po kateri je slovel, je vestno opravljal svoje delo. Najprej v Hotelu Kanin, nato v starem ZD, po potresu v Hotelu Alp in do zaslužene upokojitve v fizioterapiji Zdravstven postaji Bovec. Strokovno je pomagal številnim pacientom, vedno pa se je trudil urejati tudi okolico Zdravstvene postaje. V pustnem času je s smislom za humor je v obliki pustnih šal opozarjal na napake v kraju, pust pa je bil njegov praznik. Vedno se je do potankosti uživel v svojo pustno vlogo na pustnem sprevodu po Bovcu, brez njega pa si Buški Toukerji pusta ne morejo predstavljati.

Valter Mlekuž iz Kal Koritnice, predlagatelj je SLS Bovec, ki je kot član Občinskega sveta Občine Bovec v mandatu 2014/18 zastopal interese lokalnega okolja in KS Kal Koritnica, svojo vlogo občinskega svetnika pa je opravljal več kot odlično. Nadvse uspešno je vodil Krajevno skupnost Kal Koritnica ter v sodelovanju z Občino Bovec vodil urejanje vodovodov in kanalizacije ter asfaltiranje cest in poti v kraju ter vsesplošno deluje v korist KS Kal Koritnica.

Denarno nagrado prejme Turistično društvo Čezsoča, predlagatelj je KS Čezsoča, ki pod sedanjim vodstvom predsednika Bruna Kravanje skrbi za lepši izgled vasi in vsako leto organizira čistilno akcijo. Pričelo je s čiščenjem sprehajalnih poti, zanimivih tako za domačine kot za obiskovalce. TD Čezsoča se pohvali z najdaljšo tradicijo v Občini Bovec organizacij tradicionalnih Kmečkih iger. Za organizacijo nameravajo kupiti nove komplete miz in klopi ter druge opreme, zato in zaradi neomajne volje za delo si zaslužijo denarno nagrado Občine Bovec

Prireditev je povezovala Damjana Peternelj, kulturni program pa so zaokrožili Mešani pevski zbor »S planin« pod vodstvom Martina Kavčiča, pevka Petra Zore s kitaristom Tadejem Hribernikom in saksofonist Gregor Skaza.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi